Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 13 jul 2018

Netflix Tip van de week: Rampage – goede film van Uwe Boll?

Er is één naam die bij zowel fanatieke gamers als filmliefhebbers ongetwijfeld een belletje zal doen rinkelen, maar vermoedelijk niet positief. We hebben het hier over Uwe Boll, een voormalig Duitse filmmaker die met name mislukte gameverfilmingen op zijn naam heeft staan. Ondanks zijn slechte reputatie maakte hij ook het verrassend goede Rampage.

Netflix Tip: Rampage

Uwe Boll was jarenlang een beruchte naam in zowel de game- als filmwereld. Met name omdat hij steeds verfilmingen maakte van klassieke videogames. Alhoewel Boll iedere keer weer een hoop geld te besteden had werden zijn films aan alle kanten negatief ontvangen. Hij werd zelfs regelmatig ”de slechtste regisseur ter wereld” genoemd.

Nadat hij naast films rondom games ook andere rommel uitbracht, kwam hij uiteindelijk met Rampage, waarin een gefrustreerde jongen om zich heen begint te schieten. Ondanks dat deze beschrijving niet echt veelbelovend klonk bleek de film nog best aardig te zijn.

In Rampage staat Bill Williamson centraal. Deze nog thuiswonende jongeman wordt door zijn ouders aangespoord om meer met zijn leven te gaan doen, maar zelf lijkt hij daar niet zo’n zin in te hebben. Ook ziet het ernaar uit dat Bill zich aan alles en iedereen ergert. Dit zorgt ervoor dat hij de straat op gaat om daar willekeurige mensen te gaan vermoorden.

Realistisch?

Al vanaf het begin voelt Rampage aan als een B-film. De dialogen zijn houterig, de gebeurtenissen vergezocht en ook het motief van Bill is niet erg sterk. Desondanks kijkt het geheel best aardig weg. Totdat het gedeelte komt waarin Bill mensen gaat neerschieten. In tegenstelling tot de gemiddelde actiefilm is het geweld in Rampage namelijk een stuk minder glorieus in beeld gebracht. Je krijgt er eerder een naar gevoel van dan dat je zit te genieten.

Toch is dit juist wat de film zo interessant maakt. Ondanks dat de gebeurtenissen vrij vergezocht zijn voelt het toch ergens realistisch aan. Dit komt de spanning ten goede. Daarnaast is er zelfs ruimte voor humor, al komt dat meer vanwege enkele absurde stukjes. Het blijft namelijk een echte B-film.

Rampage zal niet voor iedereen geschikt zijn, maar mocht je benieuwd zijn naar het werk van Boll dan is het zeker een aanrader. De film is nu te bekijken via Netflix. Liever een paar uur lachen? Dan is Trainspotting misschien een betere keuze voor jou.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netflix Tip van de week: Rampage – goede film van Uwe Boll?
Sluiten