Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 14 dec 2018

Netflix Tip van de week: Idiocracy – een ”domme komedie”

Onze vorige 2 Netflix tips van de week waren niet de meeste laagdrempelige films. Mulholland Drive was een ingewikkelde arthouse film en The Ballad Of Buster Scruggs had een vrij traag tempo. Daarom komen we, zoals beloofd, dit keer met een film waarvoor je niet zo slim hoeft te zijn. Hij gaat zelfs over domme mensen!

Netflix Tip: Idiocracy

Hoe zou het zijn als alleen domme mensen zich zouden voortplanten? Dit idee klinkt misschien absurd, maar het is eigenlijk zo gek nog niet. Jezelf impulsief blijven voortplanten is namelijk meer iets voor personen met een laag IQ dan mensen die heel slim en verstandig zijn.

Het bovenstaande is precies wat gebeurt in Idiocracy. De intelligente mensen zijn voorzichtig met verwekken van een kind, terwijl de dommeriken massaal baby’s op de wereld blijven zetten. Met als gevolg dat het gemiddelde IQ van de bevolking alsmaar lager wordt.

Als een niet al te slimme militair zich voor een experiment laat invriezen en door een foutje pas 500 jaar later wakker wordt, is hij ineens de slimste mens ter wereld. Het is hierdoor lastig om met de rest van de bevolking, die dus aanzienlijk dommer is, om te gaan.

Letterlijk dom vermaak?

Het uitgangspunt van Idiocracy is erg leuk bedacht. De film zelf is vrij onzinnig maar verder wel erg leuk om te kijken. Daarnaast zorgt het er misschien ook voor dat je zelf gaat nadenken over hoe de wereld zou zijn als de domme mensen de overhand hadden.

Wel is het stom dat de hoofdpersoon in het begin verwijst naar ene Untgrad die een Nederlandse uitwisselingsstudent was. Dit terwijl Untgrad niet bepaald een Nederlandse naam is. Ondanks dat dit natuurlijk maar een klein detail is wel weer een goed voorbeeld van hoe Hollywood ons land ziet…

Idiocracy is nu te zien via Netflix. Meer aanraders voor deze en andere streamingdiensten zijn hier te vinden. Lees ook wat we van Aquaman vonden.

 

Reageer op artikel:
Netflix Tip van de week: Idiocracy – een ”domme komedie”
Sluiten