Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 29 december 2017

Laatste kans: deze 5 topfilms verdwijnen na oudjaarsdag van Netflix

Er wordt geregeld geklaagd dat er te weinig goede films op Netflix staan.  Wie echter iets langer zoekt, kan een hoop toppers vinden. Sterker nog, er staan een flink aantal films op Netflix die je ook in de hogere regionen van IMDb terug kunt vinden. Echt goede films dus. Helaas zal een flink aantal van die films op 31 december van de streamingdienst verdwijnen.

Dan zal namelijk de jaarlijkse grote schoonmaak van Netlfix plaats vinden. Maak je echter geen zorgen: in januari komen er weer toppers bij, zoals je hier kunt lezen. Maar welke films moet je de komende dagen echt nog gaan checken? We zetten vijf aanbevelingen op een rijtje, die je dus enkel komend weekend nog op Netflix kunt kijken. Tijd voor een marathon!

Snowpiercer (IMDb 7.0, 2010)

Snowpiercer is een van mijn favoriete science-fiction films van de afgelopen jaren. Helaas kreeg de topfilm weinig aandacht, ondanks de lof van critici. De op een Franse strip gebaseerde film speelt zich af in een grimmige toekomst. Een toekomst waarin de klimaatverandering al het leven op onze planeet heeft verwoest.

Een gelukkige elite heeft zijn leven kunnen reden door aan boord te stappen van de Snowpiercer, een trein die oneindig rondjes rondom de aardbol rijdt. Daarbinnen ontstaat een klassesysteem, met alle gevolgen van dien. Mooie hoofdrol voor Chris Evans (Captain America) en strak regiewerk van de Zuid-Koreaanse regisseur Joon-ho Bong, die je misschien kent van de Netflix Original Okja.

Fight Club (IMDb 8.8, 1999)

Ook deze cultklassieker van David Fincher verdwijnt na 31 december helaas van Netflix. Fight Club is een film die na bijna twintig jaar nog steeds als een huis staat. Dit meesterwerk vertelt het verhaal van een man die aan chronische slapeloosheid lijdt. Zijn arts wil hem echter geen medicatie geven, en stuurt hem naar een praatgroep. Al snel wordt een achtbaan aan ontwikkelingen in gang gezet, met twists waar je U tegen zegt.

Verder gaan we niks spoilen, want Fight Club is zo’n film waardoor je je moet laten verrassen. Misschien wel de beste rol van Brad Pitt, maar ook Edward Norton maakt indruk. Het is niet een film die je gezellig met je nichtjes en neefjes kijkt, maar hopelijk kun je de komende dagen nog een momentje vinden. Over David Fincher gesproken: check ook zijn Netflix-productie Mindhunter.

Der Untergang  (IMDb 8.2, 2004)

De kans is groot dat je deze klassieker al gezien hebt, maar Der Untergang is het herkijken waard. De Duitse acteur Bruno Ganz intrigeert als Adolf Hitler. Een onmogelijke rol, die hij toch met verve weet te brengen. Der Untergang brengt de laatste dagen van Hitler in beeld. Die spendeerde hij in een bunker, onder Berlijn. De stad is omringd, de Nazi’s zijn kansloos.

Een uitzichtloze situatie dus. Hitler’s bunker is gevuld met zwaar gewonde soldaten, maar hij weigert zijn geliefde stad te verlaten. Regisseur Oliver Hirschbiegel, die we ook kennen van Das Experiment, levert een benauwend pareltje af. Een absolute aanrader, al was het maar vanwege het stukje dat als meme voortleeft.

Cloud Atlas (IMDb 7.5, 2010)

Is Cloud Atlas even briljant als het gelijknamige boek van David Mitchell? Nee. Toch blijft Cloud Atlas een film die je gezien moet hebben, al was het maar om de prachtige beelden. Begrijp ons niet verkeerd: deze science-fiction film zal je niet teleurstellen. Tom Hanks speelt de hoofdrol in een film die zes verhalen vertelt. Verhalen die zich in verschillende tijden en plaatsen afspelen, maar toch onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Het is een cocktail van visueel geweld en slim uitgevoerde verhaallijnen. De eerste speelt zich af in 1850, het laatste verhaal honderden jaren in de toekomst. Een ambitieus project dus, maar Lana Wachowski weet de touwtjes toch in handen te houden. Je kent haar onder andere van The Matrix. Alles komt uiteindelijk samen op een manier die je niet snel zult vergeten.

Southpaw (IMDb 7.4, 2015)

Even heel iets anders: Southpaw. Deze grimmige film vertelt het verhaal van de agressieve bokser Billy Hope. De door Jake Gyllenhaal gespeelde topsporter heeft zich een weg naar de absolute top van de bokswereld weten te werken. Al snel valt echter alles aan diggelen, inclusief zijn privéleven. Hij raakt alles kwijt: zijn dochter, vrouw en zelfs zijn huis.

Dan begint Southpaw pas: kan Billy Hope zijn leven weer oppakken, en de boksring weer veroveren? Een indrukwekkend staaltje acteerwerk met een haast angstaanjagende metamorfose van Gyllenhaal. Ook een aanrader als je niks met de sport hebt!

Dit komt in januari allemaal naar Netflix

Gelukkig komt er ook meer dan genoeg bij. Check hier ook de nieuwe titels die je in januari 2018 niet mag missen!

Reageer op artikel:
Laatste kans: deze 5 topfilms verdwijnen na oudjaarsdag van Netflix
Sluiten