Mark Hofman
Mark Hofman Films & Series 19 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Beeldkwaliteit Netflix mogelijk omlaag om “verstopping” internet te voorkomen

De kans dat het de komende tijd online steeds drukker wordt is groot. En misschien komt het internet in Europa dan wel voor een probleem te staan. De Europese Unie denkt een oplossing te hebben, maar daar heeft het wel Netflix voor nodig.

Volgens Politico hebben Netflix CEO Reed Hastings en Eurocommissaris Thierry Breton met elkaar gesproken over een mogelijke oplossing. Zo hadden de twee het onder andere over het verlagen van de beeldkwaliteit. Dit om “verstopping” van het internet tegen te kunnen gaan.

Beeldkwaliteit Netflix mogelijk omlaag

Op dit moment is het nog niet bekend wanneer de regel ingaat. Sterker nog: op dit moment weten we nog niets eens in hoeverre de maatregel nodig is. Afgelopen week zagen we wel diensten als Xbox Live en Nintendo Online bezwijken onder de grote drukte. Er zijn nu eenmaal meer mensen thuis die gebruik maken van het internet. Ook zeker op andere tijdstippen dan normaal.

Mocht de regel ingaan, dan zou dat wel wat impact kunnen hebben op Netflix. Gebruikers krijgen dan, op bepaalde piekmomenten, hun content niet meer in HD-kwaliteit te zien. Dat houdt dus in dat je alleen met sd-kwaliteit uit de voeten kan. En dat zou jammer zijn.

Logo Netflix streamingdienst
Het logo van Netflix (Afbeelding: Netflix)

Maar volgens de Europese Commissie en BEREC moet het probleem wel groot zijn om zo’n oplossing te hanteren. Zo zijn de twee bezig met het opzetten van een systeem die capaciteitsproblemen tijdig kunnen zien aankomen. En daarop kan er dus tijdig geanticipeerd worden.

Is het nodig?

Zoals gezegd weten we op dit moment nog niet of de maatregel ook echt nodig is. In eerste instantie zou je inderdaad verwachten dat het internetgebruik niet ontzettend is gestegen de afgelopen dagen. Er zijn veel kantoorpanden die leeg staan. Wat dat betreft verplaatst het internetgebruik zich van daar naar de woonkamers van mensen. Datzelfde geldt voor kinderen die thuis blijven, vanwege het feit dat de scholen gesloten zijn.

Maar wat dat betreft wordt het internet wel meer belast dan normaal gesproken. Zo neemt Netflix bijvoorbeeld meer bandbreedte in beslag dan dat het lezen van je e-mail dat doet. En wat denk je dan van alle thuiswerkers? Op kantoor loop je snel even naar je collega voor een praatje. Op dit moment moet je dit gesprek via Skype of FaceTime voeren. Daarbij vereisen veel bedrijven dat je vanuit huis werkt met een VPN, dat ook weer voor extra verkeer zorgt.

Kortom: er zijn heel veel redenen waarom het internet meer belast wordt op dit moment. En de oplossing lijkt duidelijk te zijn: Netflix moet content, op piekmomenten, in SD-kwaliteit tonen. En of je daar nu blij van wordt of niet: het is eenmaal wat het is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Beeldkwaliteit Netflix mogelijk omlaag om “verstopping” internet te voorkomen
Sluiten