Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 25 sep 2020

Dit is waarom Netflix verschillende series al na twee seizoenen cancelt

Afgelopen maand moest Altered Carbon eraan geloven, het werd gecanceld. Het hoort nu bij de befaamde club van twee seizoenen op Netflix.

Altered Carbon, Sense 8, The OA en Luke Cage hebben allemaal een ding gemeen. Ze zijn allemaal gecanceld na twee seizoenen. Dat heeft allemaal een reden: de data. Maar is dat terecht?

Netflix en data

Streaming is een zege en tegelijkertijd ook een vloek. Series zijn makkelijk te kijken, maar tegelijkertijd hebben ze niet meer de tijd zoals vroeger. Dit komt doordat de diensten toegang hebben tot allerlei data. Series hebben daardoor niet meer de tijd om te groeien. Zo zijn er bijvoorbeeld titels als The Office die in de eerste seizoenen echt nog niet zo goed waren als de latere.

Uit data van het bedrijf Ampere Analysis blijkt dat een gemiddelde Netflix Original na twee seizoenen wordt gecanceld. Afgelopen maand was de twijfelachtige eer voor Altered Carbon. Het zorgt voor boze fans. Zij doen dan ook flink hun best om Netflix te bekeren om alsnog met nieuwe afleveringen te komen. Vaak mislukt dit en komen er dus geen nieuwe afleveringen. Bij Sense8 was het echter wel succesvol en wisten kijkers nog een speciale film af te dwingen.

Economische redenen

Hoe succesvol een serie is (of niet) weet Netflix door de data die het binnenkrijgt. Als iets vaak gekeken wordt is het voor de streamingdienst natuurlijk simpel te verlengen. Echter maakt Netflix deze cijfers niet bekend aan het grote publiek, wat dus juist voor onvrede zorgt om een serie te verwijderen. Daarnaast heeft het natuurlijk ook te maken met geld. Des te meer een serie kost, des te hoger moet het kijker aantal zijn. Het is dus een kosten-batenanalyse.

Volgens Wired wordt er daarnaast naar nog andere parameters gekeken. Het kijkt naar de eerste zeven en eerste 28 dagen van wanneer een serie op Netflix staat. Daarbij maakt het onderscheid tussen starters en completers. Starters zijn diegene die maar een aflevering kijken en dus afhaken en completers zijn de mensen die een heel seizoen uitkijken. De laatste parameter is hoeveel mensen er in totaal hebben gekeken.

Ander verdienmodel

Natuurlijk ziet het verdienmodel van Netflix er anders uit dan de inkomsten van een gewoon televisiestation. Die laatste krijgt de inkomsten uit advertenties. Gewone omroepen bestellen series dan ook pas na een pilot terwijl Netflix alles ineens doen. Ook het betaalmodel is anders. Netflix betaalt alle kosten voor een serie en daarbij een fee van 30 procent. Bij gewone series betaalt een omroep slechts een deel. De rest wordt bijgelegd door een productiemaatschappij die vervolgens de rechten bezit. Zij kunnen dan de rechten verkopen aan media uit andere landen of alsnog een streamingdienst. Bij een original is dat niet zo. Die blijft in principe altijd bij een Netflix of Apple TV Plus.

Daarnaast is ook het premiemodel voor producenten bij een streamingdienst een reden om iets te cancelen. Die lopen na het tweede seizoen. Elk seizoen daarna worden die hoger en hoger. Ook acteurs vragen meer geld na meerdere seizoenen. Dat tweede seizoen is dus ook een economische grens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is waarom Netflix verschillende series al na twee seizoenen cancelt
Sluiten