Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 18 jul 2019

Netflix verwijdert controversiële scène uit 13 Reasons Why

De Netflix serie 13 Reasons Why zorgde voor nogal wat ophef. Dit omdat er heftige thema’s werden behandeld, zoals bijvoorbeeld pesten en zelfmoord onder tieners. Gezien de serie nog steeds enorm veel bekeken wordt zijn er mensen die vinden dat de Netflix hit het slechte voorbeeld geeft. De kritiek is nu zelfs zo erg opgelopen dat de streamingdienst, twee jaar later, een bepaalde scene uit het eerste seizoen heeft aangepast.

Netflix laat 13 Reasons Why aanpassen

Er is wel vaker kritiek op films en series, maar bij 13 Reasons Why lag het echter net wat gevoeliger. Dit omdat deze serie gaat over een meisje dat zoveel nare dingen meemaakt dat ze besluit om zichzelf van het leven te beroven.

Zowel het thema als de manier waarop het is aangepakt zorgde voor veel kritiek. Met nu als gevolg dat Netflix een bepaalde scene uit het eerste seizoen heeft laten aanpassen. De streamingdienst licht dit als volgt toe:

”We hebben van veel jonge mensen vernomen dat 13 Reasons Why ze heeft aangemoedigd om bepaalde moeilijke onderwerpen zoals depressie en zelfmoord bespreekbaar te maken. Ook hebben sommige van hen – voor het eerst in hun leven – hulp gezocht. Gezien we op het punt staan om het derde seizoen te lanceren hebben we goed nagedacht over de impact van de serie. Vandaar dat we op advies van enkele medische professionals, waaronder Dr. Christine Moutier, van een Amerikaanse zelfmoordpreventie stichting, besloten om een bepaalde aflevering van seizoen 1 te bewerken”

⚠️Pas op, spoilers⚠️

De betreffende scene laat zien hoe het hoofdpersonage in bad ligt en met een scheermesje in haar pols snijdt. Niet alleen vonden mensen dit erg schokkend om te zien, er waren ook een aantal activisten die ervoor vreesden dat kinderen hier een voorbeeld aan zouden nemen. Er zijn zelfs enkele bronnen die beweren dat 13 Reasons Why heeft bijgedragen tot een toegenomen aantal zelfmoordpogingen.

Vandaar dat besloten werd om de aflevering waarin deze scene voorkwam aan te passen, waardoor er geen grafische details meer zichtbaar zijn. Wij hebben het zelf even gecheckt en zagen inderdaad dat er een bepaald stukje uit de aflevering is weggehaald.

13 Reasons Why is nog steeds een erg populaire Netflix serie. Vandaar dat er later dit jaar ook een derde seizoen zal gaan verschijnen.

Reageer op artikel:
Netflix verwijdert controversiële scène uit 13 Reasons Why
Sluiten