Mark Hofman
Mark Hofman Tech 10 jul 2019

Netflix verliest grote namen aan WarnerMedia’s streamingdienst HBO Max

Dat WarnerMedia met een Netflix-concurrent zou komen was al even bekend, maar details rondom de dienst ontbraken nog. Gisteravond zagen we een YouTube video verschijnen waarin duidelijk werd dat het om HBO Max gaat en dat de dienst voorzien is van een aantal grote titels. Iets dat een flinke hap uit het aanbod van Netflix lijkt te nemen.

Netflix verliest grote namen aan HBO Max

WarnerMedia gaat met eigen streamingdienst HBO Max de strijd aan met Netflix. Dat het bedrijf een concurrent zou aankondigen dit jaar was al even bekend, maar qua details tastte we nog in het duister. Gisteravond verscheen er een video op YouTube waarin iets meer duidelijk werd. Zo weten we dus dat het gaat om HBO Max en dat de streamingdienst vanaf 2020 beschikbaar is. Maar naast het feit dat we het jaar van verschijnen en de naam van dienst tegen het lijf liepen, was het vooral de content die de show wist te stelen. Iets dat overduidelijk ten kosten gaat van Netflix.

Zo gaat HBO Max aan de haal content van Warner Bros., New Line, DC Entertainment, CCN, TNT, TBS, truTV, The CW, Turner Classic Movies, Cartoon Network, Adult Swim, Cruncyroll, Rooster Teeth, Looney Tunes en nog heel veel meer. Kortom: series als The Fresh Prince of Bel Air, Batwoman en Pretty Little Liars verkassen naar de nieuwe dienst. En dat houdt in dat Netflix deze titels niet meer aan kan bieden. Iets dat overigens ook geldt voor de immens populaire serie Friends!

Volgens The Hollywood Reporter heeft WarnerMedia flink moeten lappen voor de rechten van Friends. Met een bedrag van 4,5 miljoen dollar wist Warner Netflix te overbieden en kreeg het de rechten voor alle seizoenen in handen. Netflix verliest hiermee dus een van de meest populaire sitcoms van het platform.

Geen zorgen voor Nederland

Waar HBO Max de rechten van Friends heeft overgenomen, lijken we ons in Nederland geen zorgen te hoeven maken. De sitcom die in 2004 tot een einde kwam zal in ons land nog steeds te zien zijn op Netflix. Net als Disney Plus, zal ook HBO Max voorlopig alleen nog maar in Amerika beschikbaar zijn. En dat zorgt ervoor dat we een zelfde soort situatie krijgen als dat we met de DC serie Titans hadden. Waar deze in Amerika alleen te zien was op de streamingdienst van DC zelf, konden we de serie in Nederland gewoon op Netflix bekijken. Dat heeft alles te maken met het feit dat rechten per land verkocht worden.

Nederland kan voorlopig nog even aan de slag blijven gaan met Friends op Netflix, maar dit zal in de toekomst zonder twijfel veranderen. De kans dat HBO Max op termijn ook buiten Amerika te gebruiken is, is vrij groot. En wanneer dat het geval is, verliezen we Friends ook in Nederland op Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Netflix verliest grote namen aan WarnerMedia’s streamingdienst HBO Max
Sluiten