Jelle van Es
Jelle van Es Gadgets 9 mei 2018

Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 Review

Wie er van houdt om een potje te gamen, heeft vandaag de keuze uit vele accessoires om zijn game-ervaring te verbeteren. Voor een goede console-ervaring is het bijvoorbeeld handig om een goede televisie in huis te hebben. Daarnaast kun je natuurlijk aan de slag met een headset voor het geluid en kun je kiezen uit verschillende controllers. Wil je daarbij ook online spelen, dan is een goede internetverbinding een must. Daarbij helpt het om een goede router te hebben. Netgear heeft nu de Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 op de markt gebracht. Een router die zich voornamelijk richt op gamers, maar ook een aantal andere sterke punten kent. Wij hebben de router een week kunnen uittesten en zijn behoorlijk onder de indruk.

De Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 is een behoorlijk grote router en je hebt er dan ook wel wat ruimte voor nodig om hem te plaatsen. Gelukkig is hij voorzien van een futuristisch design, die ik persoonlijk erg mooi vind.

De Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 maakt verder gebruik van vier antennes, 5 Gigabit Ethernet-poorten, beschikt over een 802.11 ac 2,6 Gbps Wifi verbinding, waarbij je er voor kunt kiezen om gebruik te maken van een 2.4 en 5 Ghz netwerk en tot slot beschikt de router over een Dual core 1,7 Ghz-processor, zodat hij alle verbindingen netjes kan verwerken. Op papier dus een zeer krachtige router, die in de praktijk ook heel erg fijn werkt. Dit is wat we tijdens het testen hebben ervaren.

Zeer gemakkelijk in gebruik

Waar routers mij in het verleden nogal eens kopzorgen gaven en ik echt moest uitzoeken hoe ik alles kon aanpassen, daar werkt de Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 als een zonnetje. Wanneer je voor het eerst verbinding met de router maakt vanaf je laptop, stuurt hij je automatisch door naar de webpagina waar je alle instellingen kunt aanpassen.

Stap voor stap wordt daar uitgelegd hoe de router werkt en wat je er mee kunt doen. De gebruiksaanwijzing kun je dus in het plastic laten en binnen een paar minuten heb je alles draaiend.

De mogelijkheid om devices voorkeur te geven

Na de eerste instellingen en het aanpassen van het netwerknaam en wachtwoord, is het tijd om te kijken wat je allemaal kunt doen. In de software zie je heel uitgebreid hoe jouw netwerk er uit zit. Je kunt zien welke apparaten op welke manier verbonden zijn en of dat via draad, 2.4 Ghz of 5 Ghz loopt.

Vervolgens kun jij gaan bepalen welke apparaten voorkeur krijgen op het netwerk. Zo heb ik er voor gekozen om de PlayStation 4, Xbox One en pc meer voorrang te geven. Op die manier heb je met gamen geen last van lag omdat iemand in het huishouden ook een internetdevice gebruikt. Dat andere device zal dan iets langzamer gaan als je bandbreedte maximaal wordt gebruikt. De kans dat dat voorkomt is echter klein.

Snel en goed bereik

Mocht je problemen hebben met langzame downloads op je console, dan zul je aan de Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 een goede hebben. Ik heb beneden mijn PlayStation 4 op kabel zitten en mijn Xbox One X op het 5 Ghz-netwerk, omdat ik daar niet veel mee online game.

In beide gevallen heb ik gemerkt dat mijn downloadsnelheid echt een stuk hoger kwam te liggen. Op die manier zijn updates zijn gedaan en kan ik snel aan de slag wanneer ik de nieuwe games via PlayStation Plus en Xbox Live Gold binnenhaal. Het enige nadeel is dat het bereik van het 5 Ghz-netwerk niet heel erg groot is. Het is dus zaak om je consoles die je daarmee wilt verbinden niet te ver weg hebt staan.

Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 1

Geofilter laat je spelen tegen bepaalde tegenstanders

Een andere handige toevoeging van de Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 is de optie van Geofilter, wat wat met name voor consolegamers interessant is. Via deze optie kun je bepalen op welke afstand jouw tegenstanders in een game zitten. Door die te beperken ontloop je bijvoorbeeld Amerikaanse gamers.

Wil je het nog verder beperken, dan kun je ook schreeuwlelijkerds uit Spanje, Italië en Frankrijk ontlopen. Dat geeft je wat meer rust en over het algemeen komt het ook de verbinding ten goede. Het enige nadeel is dat je soms wat langer moet wachten op een nieuw potje, omdat je je beperkt qua tegenstanders.

Ietwat prijzig

Naast het feit dat het bereik van het 5 Ghz-signaal niet heel erg hoog is, heeft de router nog een klein nadeel: het is geen goedkoop ding. Je legt er zo’n 279 euro voor neer, een bedrag waar je ook een nieuwe console voor kunt aanschaffen.

De Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 is dan ook echt voor hen die er van houden om online te gamen en te maken hebben met een huishouden waar vele devices op dagelijkse basis verbonden zijn met het internet. In dat soort gevallen haal je er echt een groot voordeel uit, maar als je een ‘lichte gebruiker’ bent, dan zijn er alternatieven die een stuk goedkoper zijn.

De Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 is nu beschikbaar. Wil je meer weten over de router, bezoek dan de officiële pagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 Review
Sluiten