Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 15 jun 2018

Netgear Orbi RBK20 router Review: Overal in het huis internet

Het is één van de grootste ‘first world problems’ waar het moderne huishouden mee te maken heeft: het bereik van je internet-router. Een gemiddelde router kan de huiskamer voorzien van goed en stabiel internet, maar wanneer je in verdiepingen omhoog gaat, dan kan het nog wel eens gaan tegenvallen. Helemaal wanneer je op zolder slaapt, zoals ik doe. Wat dat betreft is de Netgear Orbi RBK20 router een uitvinding.

Deze set bestaat uit een router en een zogenaamde satelliet. Het idee daarbij is eigenlijk heel simpel. Je router voorziet je van normaal internet zoals elke router dat zal doen. Je kunt de satelliet dan op de eerste verdieping plaatsen.

Als een soort extender zal deze dan het signaal doorsturen en heb je zodoende dus overal internet. Heb je een groot huis, dan is wellicht de Netgear Orbi RBK23 een betere keuze, aangezien die met twee satellieten komt en dus het signaal nog verder kan brengen. Dit zijn mijn ervaringen met de Netgear Orbi RBK23.

Netgear Orbi RBK20 is zeer gebruiksvriendelijk

Het opzetten van de Netgear Orbi RBK20 is een fluitje van een cent. Je sluit de router heel simpel aan op je router en vervolgens zet je de satelliet ergens neer om de verbinding door te trekken. Daarbij is de satelliet automatisch aangesloten op de router. Via een lampje aan de bovenkant geeft hij aan of de satelliet goed wordt geplaatst. Bij een blauw lampje werkt hij optimaal, terwijl je bij een paars lampje net iets te ver van je router af zit.

Netgear Orbi

Handige app en duidelijke webinterface

Voor het installeren van je systeem maakt de Netgear Orbi RBK20 gebruik van een overzichtelijke webinterface, waar je heel makkelijk het naam van je netwerk kunt aanpassen, het netwerk van de juiste wachtwoord te voorzien en eventuele parental controls in te stellen. Ook is er een app die je via je smartphone of tablet kunt gebruiken.

Netgear Orbi RBK20

Werkt gewoon zoals je verwacht

De belangrijkste conclusie die ik kan trekken bij de Netgear Orbi RBK20 is dat het gewoon doet wat het belooft. Zonder het gebruik maken van de satelliet lukt het me niet om op de bovenste verdieping een goed bereik te halen, maar met de satelliet heb ik gewoon een volledige verbinding en kan ik dus ongestoord Netflixen op mijn iPad. Ook is het hierdoor makkelijker om op mijn werkkamer sneller bestanden te downloaden. Kortom, de setup doet precies wat het belooft en maakt alles net wat makkelijker.

Netgear Orbi

Opvallend product

De Orbi-sateliet moet je dus in je woonkamer of ergens op de eerste verdieping neerzetten. Ondanks dat hij niet al te groot is, staat het wel in het beeld. En daar moet je van houden. Het lijkt net alsof je een shampoo-fles in de hoek van je kamer hebt staan en dat is wel wat vreemd. Voor de interieur-purist kan dit een punt van belang zijn.

Netgear Orbi RBK20

Niet de meest krachtige router

Als je iemand bent die fanatiek gamet en in een huishouden zit waar veel andere mensen een aanslag op het internet plegen, dan is dit niet de meest handige oplossing. Mijn internetverbindingen waren lager dan bij bijvoorbeeld de Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 en je merkt dat dingen minder soepel lopen wanneer meer mensen gebruik maken van het internet. Het is dan ook met name een router die geschikt is voor gezinnen met een gemiddeld dataverbruik.

Netgear Orbi RBK20

De Netgear Orbi RBK20 router is onder andere hier te koop. Wil je liever een router uit het budget-segment? Dan hebben we hier een handig overzicht. Tot slot geven we er eentje weg. Om daar kans op te maken, moet je het onderstaande veld invullen. Succes!

[contact-form-7 id=”320202″ title=”Orbi routers”]

Reageer op artikel:
Netgear Orbi RBK20 router Review: Overal in het huis internet
Sluiten