A de Jong
A de Jong | LinkedIn Tech 21 apr 2017

Elon Musk: binnen vier jaar brein aan computer koppelen met Neuralink

Vorige maand zei Elon Musk al dat we allemaal cyborgs moeten worden om te overleven. Hij laat er dan ook geen gras over groeien. Binnen vier jaar wil Musk computers aan hersenen koppelen met zijn bedrijf Neuralink.

Musk vertelde dit in een interview met Wait But Why. Hij wil het voor computers makkelijker maken om voor mensen te communiceren.

“Nu heb je ideeën in je hoofd die je hersenen moeten comprimeren naar vrij simpele data om te kunnen spreken of typen. Als je een tweede interface voor je hersenen hebt, kun je die ideeën ongecomprimeerd delen,” legt de Canadees-Amerikaanse entrepreneur uit.

Neuralink voor de gewone consument

In eerste instantie wil Musk met Neuralink het brein van mensen met een hersenbeschadiging koppelen aan een computer. De samenvoeging van brein en computerdata moet bijvoorbeeld de gevolgen van hersenletsel als gevolg van een beroerte of kanker tegengaan. Ook zou de technologie volgens ouderen met geheugenproblemen kunnen helpen.

De ‘gewone consument’ moet iets langer wachten. Musk verwacht dat de gemiddelde gebruiker over acht à tien jaar zijn hersenen aan een computer kan koppelen. Dan kun je bijvoorbeeld denkend typen. Het is nog wel even afwachten wat voor wetten er door verschillende overheden bedacht worden.

Bang om een cyborg te worden?

Neuralink wil jouw hersenen koppelen met een computer door een chip in je brein te plaatsen. Iets wat je kent uit sciencefictionfilms en misschien wat eng overkomt.

Maar als je bang bent om een cyborg te worden, dan heeft Musk daarop een passend antwoord. “We zijn al cyborgs. We hebben superkrachten met al onze telefoons en computers,” zei Musk vorige maand tegen Wall Street Journal.

‘Veel te traag’

“Je kunt meer dan de president van de Verenigde Staten van twintig jaar geleden; antwoord geven op iedere vraag, via een videoverbinding praten met iemand aan de andere kant van de wereld, een bericht verzenden naar wie je maar wilt. De interactie met computers is alleen veel te traag,” vervolgde hij.

Elon Musk ziet Neuralink als enige oplossing om niet voorbij gestreefd te worden door robots. Facebook is bezig met een vergelijkbare technologie, die het uiteindelijk mogelijk moet maken om met je gedachten te typen.

Wait But Why

Reageer op artikel:
Elon Musk: binnen vier jaar brein aan computer koppelen met Neuralink
Sluiten