NFT special: de toekomst NFT 2.0, OpenSea onder vuur en scam alert

Tech Robert Kroes 29 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Een van de nieuwste segmenten in crypto is de NFT. De handel in Non Fungible Tokens leek lange tijd dé nieuwste manier om geld te verdienen in crypto. Nu lijkt de hype weg. Klopt dat? Wij analyseren de toekomst van de NFT, zien hoe OpenSea kritiek krijgt en de perceptie over NFT’s beïnvloedt. Tot slot bekijken we hoe NFT scams steeds massaler worden uitgevoerd.

Als we de NFT markt bekijken lijkt het erop dat de absolute hype wat terug gelopen is. Toen de NFT doorbrak zagen we astronomische prijzen die geboden werden voor specifieke NFT’s. Handelaren die deze NFT’s dit jaar probeerden te verkopen met winst kwamen van een koude kermis thuis. Toch zien we aan de andere kant dat steeds meer grote bedrijven zich richten op de NFT. Zo informeerden we je dat zowel Instagram als Spotify fors inzetten op de NFT op hun kanalen. Dat levert de vraag op wat de toekomst van de NFT is. Wordt het tijd voor de 2.0 versie?

Dit zijn de factoren die ervoor zorgen dat de NFT (nog) niet verder doorbreekt

Volgens onderzoekers zijn er structurele problemen die ervoor zorgen dat de NFT markt momenteel stagneert. Zij noemen de volgende problemen:

  • NFT platforms zijn niet ontworpen voor massa-adoptie;
  • Het onboarding proces is ingewikkeld;
  • De volatiliteit en het verschil tussen de prijs die de ontwikkelaar vraagt en marktprijs zorgen voor terughoudendheid;
  • Ontwikkelaars houden zich niet aan hun road maps en dit zorgt voor minder vertrouwen in projecten;
  • Kopers mijden de markt vanwege de vele scams en andere vormen van oplichting.

Daarmee lijkt de markt voor de ‘snel rijk’ belegger momenteel minder interessant, maar de investeringen en plannen van grote bedrijven duiden op een toekomst van de NFT-markt.

De verwachting is dat hier een zelfde professionalisering plaats vindt als bij de reguliere cryptomarkt. Men kijkt daarbij met name naar de overgang van Web2- naar Web3 technologie voor internet. Dit biedt mogelijkheden voor organisaties om daar nu op voor te bereiden en alvast voor te sorteren op de massa-adoptie die gaat komen. Analisten verwachten dat de ontwikkeling van deze markt de kant op gaat van de ontwikkeling van e-mail.

NFT marktplaats OpenSea vernieuwt, maar ligt onder vuur

Zoals we in de analyse zagen zijn betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en gebruiksgemak belangrijk om de consument tevreden te houden. Een van de partijen die dit nu met schade en schande ondervindt is NFT marktplaats OpenSea.

In een blogpost kondigde de grootste marktplaats voor het verhandelen van Non Fungible Tokens aan hoe zij haar platform gaat veranderen. Er komen nieuwe profielpagina’s, nieuwe pagina’s voor collecties en meer verbeteringen. Wie daarmee op een dolenthousiaste cryptospace rekent heeft het helaas mis.

Gebruikers zijn kritisch. Zo beklagen zij zich over de vele technische problemen, zoals de instabiliteit van het platform en de snelheid waarmee je kunt handelen. Ook vinden gebruikers dat OpenSea te weinig doet aan scam projecten op hun site. Alsof dat nog niet pijnlijk genoeg is bekritiseren gebruikers ook het design van de updates zelf.

Misleidende cijfers OpenSea schaden NFT markt

Als we inzoomen op het handelsvolume zien we dat dit in de afgelopen 30 dagen met liefst 44% gedaald is. Veel media combineren dit gegeven met de tegenvallende opbrengsten van bekende NFT’s en concluderen hiermee dat deze markt een probleem heeft. Dit is echter een vertekend beeld.

Wie verder inzoomt in deze markt ziet inderdaad wel een afkoeling van de hype van vorig jaar, maar ook dat OpenSea gebruikers vooral verhuizen. Andere marktplaatsen zoals NFTrade, Magic Eden en MoonBean zien namelijk juist veel meer transacties, waarbij het volume soms met honderd(en) procenten stijgt.

NFT Scams onderzocht: oude wijn in nieuwe zakken

Naar mate de NFT populairder wordt, gaan ook steeds meer foute types zich met dit segment van de crypto markt bemoeien. Dit zien we in een onderzoek van cyberbeveiligingsbedrijf Tenable. Zij zetten de 5 meest gebruikte soorten NFT scams op een rij. Dit zijn:

  • Het hacken of kopen van een een geverifieerd Twitter account of account met veel volgers om zo de gebruikers om de tuin te leiden. Dit zagen we bijvoorbeeld recent bij het gehackte Twitter-account van NFT-artist Beeple;
  • Het namaken van social media accounts van bekende projecten en personen in de hoop dat gebruikers deze fake-accounts gaan volgen;
  • Het posten van aankondigingen van airdrops en uitgiftes met links naar phishing websites;
  • Direct contact maken met gebruikers die over een bepaald NFT Project praten op social media;
  • Het installeren van malware en zo toegang krijgen tot wallets.

Aangezien we deze listige trucs ook al zagen bij crypto en andere online beleggingen zou je verwachten dat men inmiddels niet meer in dit soort pogingen trapt, maar de oplichters worden steeds professioneler. Daarom gaan toch veel investeerders voor de spreekwoordelijke bijl. Wellicht kunnen deze 5 tips om crypto scams te herkennen jou helpen om niet het volgende slachtoffer te worden.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen