Daniel Koster
Daniel Koster 5 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Niemand wil een modulaire telefoon en wij leggen je uit waarom

Het idee van de modulaire telefoon bestaat al langer. Wat dacht je van de Phonebloks van Dave Hakkens? Honderden miljoenen mensen, waaronder techgiganten, waren wild enthousiast. Zo ook Google, het bedrijf dat dit concept vervolgens onder ‘Project Ara’ doorontwikkelde. Nu blijkt echter dat Google de stekker uit het project heeft getrokken. Mensen zitten toch niet te wachten op een modulaire telefoon kun je dus wel concluderen. Maar waarom?

De modulaire telefoon: het idee is leuk

Het klonk allemaal tof. Een telefoon die je beetje bij beetje kunt upgraden. Dat je over twee jaar een nieuwe batterij erin laat zetten, of na verloop van tijd je telefoon van een betere camera voorziet. Zo kun je ervoor zorgen dat je telefoon met je meegroeit en aan je behoeften blijft voldoen. Niemand weet natuurlijk wat jij over een paar jaar van je smartphone verwacht. Zoals we zeiden, klinkt goed! Maar er zijn ook wat nadelen.

Toch niet enkel rozengeur en maneschijn

Eén van de grootste problemen is het feit dat je dit uiteindelijk ook klauwen met geld gaat kosten. Al die componenten die je moet vervangen kosten kennen een kostenplaatje. Een nieuwe camera zou misschien ook een nieuwe RAM nodig hebben, die een betere batterij nodig heeft. Een nieuw scherm om je foto’s van hoge kwaliteit goed te zien is dan ook een pré, enzovoorts. Waarom dan niet gewoon een nieuwe telefoon aanschaffen? Wij denken daarbij dat de G5 van LG de doorslag gaf. Dit apparaat zag er prachtig uit, maar werkte gewoon niet fijn. De extra modules om bijvoorbeeld een betere camera of meer batterij te bewerkstelligen waren duur en groot. Niemand heeft zin om al die modules telkens rond te sjouwen. En dat bleek ook aan de ontvangst van het apparaat. Een gewaagde sprong van LG die helaas niet het beoogde resultaat had.

Wat willen mensen dan wel?

In een artikel van een paar weken terug vroegen we ons af waar de consument naar op zoek is. Het antwoord schuilde in de telefoons van Apple en Samsung (als die niet exploderen in ieder geval). Zoals we aangaven is de consument op zoek naar telefoons die stijlvol zijn en goed werken. Telefoons met de beste batterij, camera, software en andere hardware die er is. Mensen zijn niet op zoek naar de mogelijkheid om over twee jaar een betere camera, accu en meer in hun smartphone te zetten, ze willen dat gewoon. Ze willen een totaalplaatje dat klopt. En daarom is de modulaire telefoon gedoemd om te mislukken en is het maar beter dat Google nu de stekker uit Project Ara heeft getrokken in plaats van over een paar jaar!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Niemand wil een modulaire telefoon en wij leggen je uit waarom
Sluiten