Niet goed genoeg slapen zuigt het plezier uit je leven

We weten allemaal dat weinig slapen een grote invloed heeft op hoe we functioneren op een dag. Het heeft echter nog meer gevolgen.

We hebben allemaal wel eens een nacht slecht geslapen. De dag erna kan dan wel echt een hel zijn. Je bent moe, niet productief en maakt wat meer fouten. Over een langere tijd kan het slecht slapen zelfs zorgen dat je vatbaarder bent voor een verkoudheid en andere ziekten. Daar komt nu een nieuwe bewezen nadeligheid bij: het verdwijnen van je levensvreugde.

Slapen en de gevolgen

Wetenschappers van de Universiteit van British Columbia deden onderzoek naar slapen. Ze publiceerden de resultaten in het wetenschappelijke medium Health Psychology. “Zelfs kleine nachtelijke schommelingen in de duur van het slapen kan gevolgen hebben voor de manier waarop mensen reageren op gebeurtenissen in hun dagelijks leven,” vertelt psycholoog Nancy Sin van de universiteit aan Science Alert.

Zij en haar collega’s onderzochten 2.000 volwassenen met een leeftijd tussen 33 en 84 jaar. Eerst werd hun basisconditie onderzocht en daarna werd hen gevraagd over hun acht laatste dagen. De vragen gingen over hun slaapduur, dagelijkse stress en hun ervaringen met positieve en negatieve gebeurtenissen.

Conclusies

Natuurlijk kwamen daar ook logische conclusies uit. Zo zijn mensen blijer als ze een knuffel krijgen of tijd doorbrengen in de natuur. Wat echter opviel was dat mensen die minder slapen dan hun eigen gemiddelde, minder genieten van dezelfde gebeurtenissen. Gelukkig werkt hetzelfde ook omgekeerd. Mensen die langer slapen dan hun gemiddelde genieten juist nog meer van die gebeurtenissen. Het helpt tegen de effecten van dagelijks stress.

Er kwamen echter ook een onverwacht resultaat naar voren. Er is geen link tussen de slaapduur en negatieve reacties. Het onderzoek suggereert dus dat slaap vooral belangrijk is voor positivisme.  De onderzoekers vinden het dan ook belangrijk om zowel de positieve als negatieve effecten te onderzoeken.

Ze wijzen er dan ook op dat hun studie meerdere beperkingen heeft, aangezien het is gebaseerd op het terugroepen van patiënten wat niet altijd even efficiënt is. Ze stippen echter ook aan dat dit een van de eerste onderzoeken is waarbij ze het slapen van personen in hun natuurlijke omgeving onderzoeken, in plaats van in een slaaplaboratorium.

Slapen heeft natuurlijk ook op nog veel meer zaken gevolgen. Zo is goede slaap ook essentieel om af te vallen.

Reageer op artikel:
Niet goed genoeg slapen zuigt het plezier uit je leven
Sluiten