Ilona Braam
Ilona Braam Pop-Culture 20 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Vijf redenen om (niet) in bitcoins te investeren

Bitcoins zijn al een tijdje een interessant onderwerp van gesprek en zijn de laatste tijd weer volop in het nieuws, door de recente waardestijging. Dit motiveert veel mensen om ook te gaan investeren in de cryptocurrency, maar is dit eigenlijk wel zo verstandig? Dit zijn de vijf redenen waarom je niet in bitcoins moet investeren.

Hoge risico’s

Hoewel je veel kunt verdienen met het investeren in bitcoins en andere cryptocurrency, kleven er wel veel risico’s aan vast. Veel experts zijn sceptisch over bitcoins als een investering, omdat er geen substantieel ecosysteem eromheen zit om te kunnen analyseren. Als je gaat investeren kun je deze beslissing dus eigenlijk nergens anders op baseren, dan dat je denkt dat de prijs nog verder zal gaan stijgen, zonder onderbouwend onderzoek. Maar als je toch geld over hebt zou je het natuurlijk kunnen proberen. Houdt er rekening mee dat de waarde van een bitcoin zo de lucht in kan schieten, maar zo ook weer genadeloos kan instorten.

WANT Bitcoins

Ongereguleerde markt

Bitcoins worden niet gereguleerd door banken of overheden. Natuurlijk zien sommige mensen het feit dat er geen overheden in het spel zijn, als een soort vrijheid waar de mens recht op heeft. Dat is op zich een valide punt, maar het brengt wel wat onzekerheden met zich mee en je kunt nergens je beklag gaan doen, wanneer je wordt bestolen. Als er zomaar geld wordt afgeschreven van je creditcard krijg je dit terug. Als er iets misgaat met een bitcoin transactie is er geen toezichthouder of tussenpersoon die zich ermee bemoeit en je bent eigenlijk zo goed als zeker je bitcoins kwijt.

 

Gehackte bitcoins

Wanneer je in de bitcoin gaat investeren ga je, net zoals bij alle andere dingen, naar een beurs. In dit geval is dat een bitcoinbeurs, maar het laten staan van je geld op zo’n beurs brengt grotere risico’s met zich mee dan normaal. Deze beurzen zijn namelijk een geliefd doelwit voor hackers en als de beurs eenmaal gehackt is, ben je ook weer je bitcoins kwijt. In een artikel van NOS komt het verhaal van Randal Peelen voorbij, welke 3 bitcoins op de Mt. Gox beurs had staan. Deze werd helaas in 2014 gehackt en failliet verklaard, waarbij in totaal 850.000 bitcoins buit werden gemaakt door de hackers. Ook Peelen was zijn coins onvermijdelijk kwijt.

Illegaal

Omdat bitcoins niet door overheden worden gereguleerd, is het ook een populair betaalmiddel onder criminelen. Het is veel moeilijker om te achterhalen van wie de bitcoins afkomstig zijn en wie de ontvanger is dan bij een banktransactie. Maar het zou op een gegeven moment kunnen gebeuren dat iedereen die handelt in bitcoins een crimineel is. Omdat de “munteenheid” als het ware bestaande valuta zou kunnen bedreigen, wordt voorspeld dat overheden bitcoins wel zullen beginnen te reguleren en beperken om uiteindelijk misschien zelfs verbieden. In China zijn er al restricties met betrekking tot banken en bedrijven en in verschillende landen, waaronder Ecuador en Bangladesh, is de bitcoin zelfs verbannen.

bitcoins en euro's

Slecht voor het milieu

Als je erg bezig bent met duurzaamheid en het milieu, moet je weten dat het mijnen van bitcoins enorm veel energie opslurpt. Volgens Powercompare.co.uk zou de benodigde elektriciteit voor het mijnen van de munten dit jaar alleen al veel meer zijn dan het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van landen zoals Ierland en uiteraard de meeste Afrikaanse landen.

Volgens de ING zou een enkele bitcoin transactie evenveel elektriciteit gebruiken als de hoeveelheid die een woning in een maand gebruikt. Het probleem is dat deze energie niet wordt opgewekt door de zon of andere duurzame bronnen. Het grootste deel van het mijnen wordt in China gedaan, waar C02 vrijelijk de wereld in wordt gepompt.

Als je toch wilt investeren in bitcoins, moet je je in ieder wel eerst goed inlezen zodat je precies weet hoe het werkt en je niet als een kip zonder kop je geld kwijtraakt. Dit zijn alvast een paar interessante weetjes over de cryptocurrency.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NOS

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vijf redenen om (niet) in bitcoins te investeren
Sluiten