Niet okee: Google toont mannen betere vacatures dan vrouwen

Er is al veel geschreven over de ‘loonkloof’ tussen mannen en vrouwen. Mannen worden over het algemeen iets beter betaald, zelfs als ze precies hetzelfde werk doen als een vrouw! Dat is niet meer van deze tijd, maar Googles advertenties lopen blijkbaar een beetje achter.

Uit research van Carnegie Mellon University en het International Computer Science Institute blijkt dat mannen via Google Ads vacatures te zien krijgen die béter betalen dan het werk dat vrouwen online tegenkomen. De onderzoekers maakten fictieve profielen, en bezochten daarmee vergelijkbare sites. Het (verzonnen) geslacht van het profiel leverde blijkbaar veel minder goed betaald werk op!

Het onderzoek wijst er daarnaast op dat Googles profiel van jou (dat kun je hier checken) niet volledig is. De researchers checkten sites over alcohol- en drugsmisbruik, en kregen vervolgens advertenties van afkickklinieken te zien. In het ‘advertentieprofiel’ was dat niet terug te vinden.

Dit verhaal is behoorlijk creepy, maar natuurlijk één kant van het verhaal. De adverteerder speelt ook een rol, aangezien deze bepaalt wat de voornaamste doelgroep is van zijn vacature. Wellicht is Google meer het doorgeefluik van deze seksistische praktijken. Google heeft nog niet gereageerd, maar meldt in een nieuwe disclaimer wel dat het ‘advertentieprofiel’ niet geldt voor alle ads die je te zien krijgt. Derde partijen kunnen bijvoorbeeld ook informatie uit hun eigen database gebruiken.

Volgens de onderzoeksgroep hebben bedrijven als Google ook niet altijd zicht op hun eigen advertenties. De researchers werken sinds kort samen met Microsoft om te kijken of er in Bing ook ongewenste patronen ontstaan. Toch enigszins zorgwekkend: als Google en Microsoft óók niet helemaal weten hoe hun eigen systemen werken, hoe kunnen ze dan privacy garanderen?

Reageer op artikel:
Niet okee: Google toont mannen betere vacatures dan vrouwen
Sluiten