Niet voor bangeriken: ouderwetse vélocipèdes uit Zweden

Iedereen kent ze wel van oude plaatjes: vélocipèdes, oftewel zo’n antieke fiets met een enorm voorwiel en een klein achterwiel. In praktische zin is de moderne fiets in alle opzichten superieur, maar dat weerhoudt enthousiastelingen er niet van om op de ouderwetse toer te gaan. Sterker nog: het Zweedse bedrijf Standard Highwheels máákt nog steeds vélocipèdes en je kunt ze gewoon bestellen.

Mocht je je (zoals wij) afvragen hoe je precies opstapt: er steekt een dunne, metalen staaf uit het frame. Je zet één voet daar op en stept met je andere voet om een beetje snelheid op te bouwen. Als je hard genoeg gaat, bestijg je de fiets langs achteren en kun je fietsen! Weer wat geleerd! We nemen aan dat je ook op deze manier moet afstappen, dat lijkt ons wel behoorlijk listig.

 
Sowieso is het fietsen op een vélocipède erg link. De trappers zitten rechtstreeks op de as, dus je voeten draaien altijd met het wiel mee. Als je stuurt bewegen de trappers ook nog mee met de stand van het voorwiel, dus scherpe bochten nemen is (soms levens-)gevaarlijk. Dat gezegd hebbende, zijn deze fietsen natuurlijk wel prachtig en behoorlijk cool. Stap er alleen niet lichtzinnig op!

Standard Highwheels verkoopt de fietsen vanaf 1375 euro. Opties, tegen meerprijs, zijn: grotere wielen en een rem(!). De verzendkosten bedragen 120 euro. Meer informatie vind je op de site van Standard Highwheels.

Reageer op artikel:
Niet voor bangeriken: ouderwetse vélocipèdes uit Zweden
Sluiten