5 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe laptop

kraakt je laptop wanneer je hem opent, duurt het een eeuwigheid voordat hij is opgestart en leef je in een constante angst dat hij uitvalt? Dan is het de hoogste tijd voor een nieuw laptop. Maar hoe vind je de laptop die bij je past? Wij helpen je op weg.

Het kopen van een nieuwe laptop is nog niet zo gemakkelijk. Dat komt vooral door het enorme aanbod. De beste benadering is om eerst voor jezelf duidelijk te hebben wat je zoekt en nodig hebt. Dat kun je het beste doen door je te focussen op vijf belangrijke punten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe laptop?

We hebben het over de accuduur, snelheid, veiligheid, flexibiliteit en de prijs. Het is belangrijk dat je per punt duidelijk hebt wat je precies zoekt en nodig hebt. We lopen iedere punt los met je door zodat je precies weet waar je op moet letten en om te achterhalen welke punten voor jou het belangrijkste zijn.

1. accuduur

We beginnen met een punt dat je gemakkelijk over het hoofd kunt zien. Hoe lang je laptop meegaat op een volle lading is namelijk niet voor iedereen even belangrijk. Werk je veel thuis en heb je altijd een stopcontact in de buurt, dan is het niet zo erg dat je wat vaker moet opladen. Ben je juist veel op reis en is een lege accu je grootste angst, dan is dat natuurlijk een heel ander verhaal.

Belangrijk hierbij is dat je niet alleen naar de capaciteit van de accu kijkt, maar ook hoe efficiënt en zuinig de laptop zelf is. Vaak staat bij de specificaties hoe lang je kunt doen met een volle accu afhankelijk van wat je er mee doet. Daarnaast is het verstandig om reviews te checken om te zien of deze cijfers ook kloppen in de praktijk.

2. Snelheid

Niets is zo irritant als een trage laptop, maar dit betekent niet dat je altijd voor het krachtigste model hoeft te gaan. Je moet de snelheid vinden die bij jouw behoefte past. Ben je vooral bezig met tekstverwerken en surfen over het internet, dan heb je aan een snelle processor meer dan genoeg. Ga je ook zware grafische programma’s draaien of gamen? Dan heb je daarnaast ook nog grafische rekenkracht nodig en moet je dus op zoek naar een laptop zoeken met een sterke videokaart. Kijk dus niet alleen naar hoe snel een laptop is, maar ook naar welke snelheid voor jou belangrijk is.

3. Veiligheid

Je hoort tegenwoordig regelmatig horrorverhalen over laptops die gegijzeld worden. Dit wil je absoluut niet, want meestal raak je dan al je bestanden kwijt. Veiligheid is daarom heel belangrijk. Vooral als je vaak buiten de deur werkt en op verschillende wifi-netwerken zit, is het verstandig om een laptop te kopen die goed beveiligd is. Of eentje die op andere manieren zorgt dat je data veilig is. Bijvoorbeeld door automatische versleuteling of back-ups in de cloud.

4. Flexibiliteit

Je laptop moet passen bij je levensstijl en je manier van werken, en dat gaat verder dan alleen fysiek. Uiteraard is dat wel belangrijk. Zeker als je veel onderweg bent is formaat en gewicht erg belangrijk. Maar met flexibiliteit bedoelen we ook hoe goed je laptop samenwerkt met je andere apparaten zoals je smartphone. Zo hoef je niet niet iedere keer je laptop open te klappen als je iets wil opzoeken of een kleine aanpassing moet maken.

5. Prijs

Het is heel gemakkelijk om veel geld uit te geven aan een laptop. De vraag is alleen of dat echt nodig is. Een hoger prijskaartje betekent niet altijd een beter product. Kijk daarom goed naar wat je echt nodig hebt en zorg ervoor dat je alleen betaalt voor die dingen. Neem daarnaast ook de tijd om meerdere reviews te lezen. Zo weet je zeker dat je waar voor je geld krijgt.

Is je nieuwe laptop een Chromebook?

Bij een laptop denk je waarschijnlijk meteen aan Windows of Apple. Logisch, want dat zijn al vele jaren de grote namen. Toch is er tegenwoordig ook een interessant alternatief voor deze bekende merken, namelijk de Chromebook. Deze draaien op ChromeOS en zijn voor veel mensen de ideale optie.

Acer Chromebook
Acer Chromebook (Bron: Acer)

Wanneer je weinig of geen gebruik maakt van zware grafische programma’s is het zeker de moeite waard om een Chromebook te proberen. Ze zijn compact, hebben een lange batterijduur en zijn snel. Vooral als je een laptop alleen gebruikt om te surfen op het internet, tekst te verwerken of je administratie bij te houden, is een Chromebook een zeer geschikte optie. En ook nog eens voor een zeer scherpe prijs.

Tips voor je nieuwe laptop

Je hebt ze daarnaast in verschillende merken en varianten. Zo vind je bij Acer deze met touchscreen die je op verschillende manieren kan gebruiken. Maar je kunt ook gaan voor de 2-in-1 IdeaPad Duet van Lenovo. Deze heeft een afneembaar toetsenbord zodat je ‘em ook als tablet kan gebruiken. Kortom, genoeg te kiezen.

Zoek je een laptop met wat meer power? Lees dan hier onze review van de HP ENVY x360. Denk je dat je aan alleen een tablet ook wel genoeg hebt? Ontdekt dan hier of de nieuwste iPad een aanrader is.

Reageer op artikel:
5 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe laptop
Sluiten