Barry Kraakman
Barry Kraakman Tech 5 dec 2018

‘Nieuw patent wijst op AirPods met verbeterde pasvorm en medische sensoren’

Zoals gewoonlijk horen we vanuit Cupertino niets over wanneer we de volgende versie van AirPods kunnen verwachten. De aanzwengelende geruchtenmolen is meestal een redelijke indicatie van de progressie achter de schermen. En een nieuw patent van Apple wijst op een flinke verandering in het design.

Identieke AirPods

In het patent, dat 9to5Mac heeft opgedoken, worden symmetrische oordoppen beschreven. Dankzij een identieke vorm moet het niet meer uitmaken in welk oor (links of rechts) je de AirPods stopt. Iets wat zeker ten goede van de gebruikerservaring moet komen. Want alhoewel de draadloze oordoppen gescheiden in de case zitten, gebeurt het weleens dat je een AirPod in de verkeerde kant van de case stopt.

Maar dat is niet het enige probleem. De huidige AirPods hebben een algemene pasvorm. Toch blijven ze niet bij iedereen goed in het oor zitten. En dat is een probleem bij draadloze earbuds als deze. Wanneer een AirPod tijdens een activiteit uitvalt, heb je een portie geluk nodig om het dopje terug te vinden.

Verschillende sensoren

Er is alleen één probleem bij het dragen van uitwisselbare oordoppen; muziek wordt al heel lang geproduceerd voor stereo. Het verwisselen van ‘links’ en ‘rechts’ heeft dus invloed op het geluid. Echter wijst het patent ook op een sensor die kan meten in welk oor de AirPod zit. Daardoor kunnen de oordoppen onderling met elkaar communiceren welke earbud welk kanaal moet laten horen.

Verder wordt er gesproken over ‘minstens één biomedische sensor’. Wanneer de verwisselbare oordoppen tegen de ‘tragus’ (medische benaming voor een stuk kraakbeen van het oor) worden gedrukt, zouden de nieuwe AirPods informatie over de hartslag en lichaamstemperatuur kunnen meten.

Een schematische tekening uit het patent van Apple

Toekomstmuziek

Natuurlijk gaat het om een patent, en kan het nog jaren duren voor we hier iets van terugzien in een product dat in de verkoop gaat. Als het zelfs zover komt. Maar dat er een tweede versie van de AirPods aan zit te komen, is bijna zeker. Zo verwacht de doorgaans goed geïnformeerde analist Ming-Chi Kuo een geüpdatete variant van de draadloze koptelefoon in het eerste kwartaal van 2019. Ook zou Apple volgens Kuo aan een nieuw design werken, welke pas in 2020 op de markt komt. Wellicht zien we iets van dit patent terug in het 2020-model.

Reageer op artikel:
‘Nieuw patent wijst op AirPods met verbeterde pasvorm en medische sensoren’
Sluiten