Nieuw snelheidsrecord voor 5G neergezet in Europa

Met sommige telefoons kun je al gebruik maken van 5G. Maar wat voor snelheden kun je ermee halen? Een Italiaanse provider heeft een nieuw record gezet.

5G moet de nieuwe standaard worden van mobiel internet in Nederland en de rest van de wereld. Hoewel we nu nog in het begin staan van deze nieuwe mobiele internetverbinding is er nog ontzettend heel veel mogelijk. Het meest fijne is natuurlijk dat het internet een stuk sneller wordt. Vooral op drukke plekken ga je het merken. Maar hoe snel kan dat internet?

Nog sneller internet

In Italië in ieder geval heel snel. Daar is een nieuw snelheidsrecord voor 5G neergezet door provider TIM. Het gaat om 4GB per seconde op een millimeter golf (mmWave). De test is gedaan op een netwerk waarbij gebruik is gemaakt van een Qualcomm Snapdragon X55 5G modem-Rf systeem met een QTM525 mmWave antenne module en een Ericsson Radio System (ERS).

Het voordeel aan 5g is dat het een mix is tussen low, mid en high-band spectrum. Hiervoor wordt gebruik gemaakt met een combinatie tussen bereik en capaciteit. mmWave zorgt voor een enorme capaciteit op korte afstand. Vandaar dat er ook meer masten nodig zijn voor 5G dan 4G, omdat die weer over een langere afstand gaat, maar met een mindere capaciteit.  Die grotere capaciteit is ideaal voor applicaties die een gegarandeerde internetsnelheid nodig hebben.

De toepassing van 5G

Het meerendeel van 5G implementaties op data worden mogelijk gemaakt door low- en mid-band frequenties die ideaal zijn voor mobiele breedbanddiensten. Echter proberen sommige providers in de Verenigde Staten ook Fixed Wireless Access mogelijk maken in grote steden. De test van TIM draagt hieraan bij. Door zulke snelheden kunnen plaatsen waar geen internetkabels liggen toch gebruik maken van het internet. Denk hierbij aan industrieën die een grote capaciteit nodig hebben, zoals bedrijven die werken met VR.

Reageer op artikel:
Nieuw snelheidsrecord voor 5G neergezet in Europa
Sluiten