Mark Hofman
Mark Hofman Tech 15 jul 2019

Android smartphone kopen? Met deze vijf tips scoor je de juiste!

“Welke smartphone moet ik kopen?” is een vraag die we bij WANT regelmatig krijgen. Ondanks het feit dat we dit je met alle liefde willen vertellen, is het wel een moeilijke vraag om te beantwoorden. Iedereen heeft namelijk behoefte aan iets anders, waardoor we niet de perfecte smartphone voor jou kunnen uitzoeken. Wat we wel kunnen doen is een lijst opstellen met tips, waardoor jij de Android smartphone scoort die het beste bij je past.

Nieuwe Android smartphone kopen? Deze vijf tips gaan je helpen in je zoektocht!

Het uitkiezen van een Android smartphone kan een lastige taak zijn. Gezien het feit dat je het de komende jaar (of meer) met deze telefoon moet gaan doen, zorgt ervoor dat je precies de juiste keuze wilt maken. Alleen hoe maak je deze juiste keuze? Daar ga je zelf achterkomen!

We zouden het liefst een kant en klare lijst aanleveren met de allerbeste smartphones, iets dat we met onze koopwijzer al doen, maar dat wil niet zeggen dat de perfecte smartphone er voor jou ook bij zit. Iedereen heeft namelijk andere behoeftes en iedereen heeft een ander budget. Daarom hebben we een lijst samengesteld met vijf tips om de juiste keuze helemaal zelf te maken. Doorloop deze vijf stappen en voor je het weet ben jij (hopelijk) in het bezit van de perfecte smartphone voor jou. Je bent in ieder geval al een flinke stap dichterbij.

Dit zijn de tips:

#1 Check wat je nodig hebt en wat je budget is

Voordat je kunt beslissen welke smartphone je nodig hebt, is het belangrijk om een budget voor jezelf op te stellen. Hierdoor is het mogelijk om in de juiste categorie te zoeken. Wil jij maximaal €500 uitgeven aan een smartphone? Dan is het aanbod een stuk kleiner dan wanneer je maximaal €1000 uit wil geven.

Wanneer je dit gedaan hebt moet je voor jezelf beslissen waar je de smartphone voor wil gebruiken. Gebruik jij je telefoon voor het bekijken van toffe Netflix content, het spelen van games of wil je simpelweg de hele dag naar je Instagram-feed staren? Ondanks het feit dat het in eerste instantie lijkt alsof iedere smartphone deze dingen kan, zit er wel degelijk verschil in.

Hieronder een lijst met benodigdheden voor bepaalde activiteit:

  • Spelen van Games -> let op RAM geheugen (6GB of meer) en de chip (Snapdragon 855/Exynos 980 bijvoorbeeld).
  • Streamen van Netflix- of YouTube content -> Zorg ervoor dat je een lekker groot (OLED) scherm (16:9) hebt (6-inch of meer) en je smartphone over goede speakers beschikt (met Dolby Atmos bijvoorbeeld)
  • Simpelweg dagelijks gebruik -> Een goede chipset, veel werkgeheugen en een groot display is altijd fijn, maar je wilt bij deze vooral op een grote batterij letten (3500mAh of meer)

Hoe meer je van al deze elementen hebt hoe beter, maar dit zorgt er wel voor dat de prijs stijgt. Wil je dus een goedkopere Android smartphone die gericht is op een specifiek onderdeel, check dan zeker even waar je op moet letten. Al moeten we er wel bij vertellen dat smartphones anno 2019 allemaal wel capabel genoeg zijn om deze handelingen te verrichten.

Samsung Galaxy S10 Plus vs Huawei P30 Pro design achter

#2 Maak een lijstje met jouw ideale Android smartphones

Als het goed is heb jij precies in je hoofd wat je nodig hebt voor jouw ideale smartphone. De gigantische lijst met beschikbare toestellen is wat gekrompen, maar is alles behalve klein. Er is waarschijnlijk nog heel veel aanbod voor datgeen dat je zoekt. Maar geen zorgen, we gaan deze lijst nog kleiner maken.

Zoek verschillende smartphones op die aan jou benodigdheden, en budget, voldoen. Maak een complete lijst en verklein deze vervolgens naar vijf tot tien verschillende smartphones. Of je deze baseert op prijs, specificaties of uiterlijk is helemaal aan jou.

Wat we je wel aan willen raden is dat je er een top vijf of top tien van maakt. Hierin zet je het toestel die je het tofste lijkt op nummer 1 en het toestel die het minst tof lijkt (of een twijfelgeval is) op de laatste plaats. Hierdoor heb je voor jezelf al een redelijk beeld van welk toestel je voorkeur heeft en welke niet.

#3 Lees wat de experts ervan vinden

Nu komt misschien wel het meest essentiële deel van je hele stappenplan. Je hebt voor jezelf een keuze gemaakt van welke smartphone het beste voelt (eerste in je top-lijstje) in eerste instantie en welke smartphone je misschien wel links wil laten liggen (de laatste in je top-lijstje). Om te kijken of je de juiste keuze voor jezelf maakt, is het van belang dat je kijkt wat de experts er van vinden. En met experts hebben we het dan voornamelijk over tech-websites en tech-journalisten die daadwerkelijk ervaring hebben met het desbetreffende toestel, en mogelijk ook een hele hoop andere telefoons.

Uiteraard kunnen dat je grote vrienden van WANT zijn, maar ook op internationaal gebied is het goed om te kijken hoe het nu precies zit. Bekijk dus gerust een toffe review van The Verge of MKBHD op YouTube. Hieronder een uitstekend voorbeeld van zo’n review.

Wat we je wel mee willen geven is dat je de keuze niet moet baseren op slechts een review. Net zoals jij heeft iedereen een voorkeur voor bepaalde dingen en kijkt iedereen anders tegen producten aan. Kijk meerdere reviews, lees er een aantal en begin met het bijwerken van je lijst.

#4 Zorg dat je de Android smartphone echt in handen hebt gehad

Als het goed is, is je lijst met kandidaten een stukje kleiner geworden. Daarom is het nu hoog tijd om de smartphones eens in het echt te bekijken. En hiervoor ga je naar de oude vertrouwde winkel (ja, ze bestaan nog!). Of het nu een KPN-winkel is of een MediaMarkt: ga er naar toe en probeer het toestel zelf even uit.

Je voelt hierdoor al snel hoe het toestel in de hand ligt en of het gewicht je ligt. Er zijn namelijk aardig wat toestellen die op papier misschien niet zwaar lijken, maar wel degelijk zwaar voelen. Zo zie je bij de Samsung Galaxy A80 bijvoorbeeld een gewicht van 220 gram staan en lijkt dit op het eerste oog misschien niet heel veel. Heb je hem vervolgens in je hand, dan zul je merken dat het wel degelijk aardig wat gewicht is. Daarnaast is de OnePlus 7 Pro bijvoorbeeld ook een redelijk zwaar toestel, maar weegt de Samsung Galaxy S10 Plus weer heel weinig.

Het is daarom goed om te controleren welk toestel het lekkerst in de hand ligt, hoe de camera werkt en waar alle knoppen zitten. Hou voor ogen wat jij belangrijk vindt bij een smartphone weeg de opties af. Het is tijd om een keuze te maken!

#5 Kijk goed rond en scoor de beste deal

Goed. Je hebt een keuze gemaakt en hebt echt goed nagedacht over welke Android smartphone je het liefst wil hebben. Dan is het nu tijd om nog een goede deal te scoren. Er is veel concurrentie op het gebied van smartphones en dat is voor jou als consument bijzonder voordelig. Daarom wil je niet het eerste beste aanbod dat je tegenkomt, of krijgt, direct aannemen. Kijk even goed rond naar het aanbod en met een beetje geluk loop je een toffe deal tegen het lijf. Of het nu gaat om een flinke korting of een product dat je bij het toestel krijgt: er is altijd wel iets te vinden. Zorg dus dat je goed zoekt en alle prijzen even voor jezelf noteert.

OnePlus 7 Pro NES OnePlus 8 Pro

Voor je het weet ben jij eigenaar van je eigen ideale smartphone. Veel plezier ermee!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Android smartphone kopen? Met deze vijf tips scoor je de juiste!
Sluiten