Nieuwe Android-telefoons in Turkije krijgen geen Google-apps en -diensten

Google heeft laten weten dat nieuwe Android-telefoons in Turkije voorlopig niet meer worden voorzien van geldige Android-licenties vanwege een aanhoudend geschil. Naar verluidt is de Turkse mededingingsautoriteit niet tevreden dat Google gebruikers niet in staat stelt de standaard zoekmachine aan te passen.

In een statement heeft Google laten weten dat er dus voorlopig geen nieuwe Android-telefoons voor de Turkse markt goedgekeurd worden. Dat houdt in dat deze telefoons geen toegang hebben tot downloadwinkel Google Play of apps als Gmail en YouTube. Apparaten die nu al beschikbaar zijn en op Android draaien, kunnen echter blijven rekenen op updates en ondersteuning.

De zoekmachinegigant is zich ervan bewust dat dit voor sommige mensen voor problemen kan zorgen. Dan geldt niet alleen voor consumenten, maar ook voor telefoonfabrikanten, telecomproviders en applicatie-ontwikkelaars. Het bedrijf verwacht dat de aanhoudende problemen snel opgelost worden.

Geen geldige Android-licenties

Google heeft verder aangegeven dat het samenwerkt met de autoriteit in Turkije, om het probleem op te lossen. Naar verluidt heeft de zoekmachinegigant partners gevraagd druk uit te oefenen op de Turkse handelsminister en de mededingingsautoriteit, zodat ze misschien terugkomen op hun besluit.

Google Recorder
Het Google-logo. (Afbeelding: ANP / ALAIN JOCARD / AFP)

De mededingingsautoriteit in Turkije begon zijn onderzoek naar Google in 2017. De bal begon te rollen nadat concurrent Yandex een klacht ingediend had. Android staat namelijk niet toe dat de standaard zoekmachine niet aangepast wordt, wat in het nadeel kan werken van zoekmachinebedrijven.

Android in Turkije

Dit heeft geresulteerd in een boete voor Google, dat gebeurde in september 2018. Dat ging om een bedrag van 93 miljoen lira. Dat is omgerekend zo’n 14,2 miljoen euro. Het bedrijf kreeg zes maanden de tijd om het probleem op te lossen.

In augustus van dit jaar voerde Google enkele veranderingen door aan de contracten die het heeft met verschillende partners, maar de autoriteit vindt die veranderingen niet ver genoeg gaan. Daarom legde die mededingingsautoriteit Google een boete op van 0,05 procent van de omzet per dag, totdat de problemen opgelost zijn.

Reuters

Reageer op artikel:
Nieuwe Android-telefoons in Turkije krijgen geen Google-apps en -diensten
Sluiten