Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 9 jan 2019

Nieuwe Dell XPS 13 maakt einde aan grootse frustrerende feature

Menig recensent  en gebruiker was positief over de Dell XPS 13 toen hij in 2015 lanceerde. De laptop was strak, had dunne schermranden en werkte als een tiet. Maar waar de XPS 13 nagenoeg perfect leeg, was er een functie die bij het grootste deel van de consumenten het bloed onder de nagels haalde. Tijdens CES 2019 maakt Dell bekent dat het korte metten heeft gemaakt met deze uiterst frustrerende feature. 

Frustrerende feature niet in nieuwe Dell XPS 13

Sinds de komst van de Dell XPS 13 in 2015 waren gebruikers en recensenten het er al snel over eens: de webcam zit op een bizarre plek. Waar deze bij de meeste laptops zich in de bovenste schermrand bevindt, was dit bij deze variant niet aan de orde. De XPS 13 camera zat namelijk niet in de bovenste, maar in het onderste schermrand. Dat zorgde er niet alleen voor dat de laptop een wat aparte look had, maar ook dat foto’s en videogesprekken al snel je meest oncharmante uiterlijk boven water haalde.

Dell XPS 13 CES 2019

Tijdens CES 2019 heeft Dell een vernieuwde versie van haar populaire XPS 13 laptop onthuld. Waar deze in de loop der jaren zeer populair was, was het de camera die helaas de aandacht trok. Dell heeft geluisterd naar de geluiden om hun heen en verplaatsen de nieuwe camera naar het bovenste schermrand. Een wijziging die deze rand overigens wel iets dikker maakt. Asus liet eerder op de beurs een opvallende notch zien voor de camera, maar daar maakt Dell geen gebruik van. Door het verplaatsen van de webcam is het onderste schermrand overigens wel aanzienlijk dunner geworden.

Ook andere feature de deur uit

Waar het verplaatsen van de camera een fijne wijziging is voor de nieuwe XPS 13, is er een andere waar we minder enthousiast van worden. Dell heeft besloten om Windows Hello, voor het snel inloggen op je laptop door middel van je gezicht, te verwijderen van de nieuwe variant. Dit betekend dus dat je de laptop alleen maar met een wachtwoord of vingerafdrukscanner kunt ontgrendelen.

Op het gebied van specs voldoet de nieuwe XPS 13 aan de verwachtingen. Dell heeft een 8e generatie Whiskey Lake processor onder de motorkap gelegd, waardoor er een kleine verbetering te ontdekken is in de prestaties. Daarnaast meldt de fabrikant dat de nieuwe batterij ervoor zorgt dat hij een accuduur van 21 uur met zich meedraagt. Het lijkt ons zeer onrealistisch, maar wanneer Dell de helft al weet te halen is het al een prestatie op zich.

Dell XPS 13 CES 2019

De vernieuwde Dell XPS13 is vanaf vandaag beschikbaar $900, een Nederlandse prijs is op dit moment nog niet bekend.

Reageer op artikel:
Nieuwe Dell XPS 13 maakt einde aan grootse frustrerende feature
Sluiten