Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 9 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe emoji laten een jaar op zich wachten: dit is waarom

Het Unicode Consortium heeft bekendgemaakt dat de release van Unicode 14.0 (het pakket met nieuwe emoji) voorlopig uitgesteld is. Het uitstel heeft alles te maken met de aanhoudende verspreiding van covid-19 en de tijd die vrijwilligers nu niet hebben voor hun werk.

Omdat de emoji nu langer op zich laten wachten, hoeven we ze niet te verwachten in 2021. Dat betekent dus dat we pas een compleet pakket aan nieuwe plaatjes in 2022 zullen zien, vermoedelijk in de lente. Meestal werkt het namelijk zo: de nieuwe afbeeldingen worden aan het begin van het jaar gepresenteerd (meestal in januari), zodat bedrijven de tijd hebben ze aan het einde van het jaar te implementeren (ergens tussen augustus en december). Denk dan aan fabrikanten en ontwikkelaars als Microsoft, Google en Apple.

Geen nieuwe emoji in 2021

Het uitstel bedraagt zes maanden, waardoor die bedrijven dus helaas geen tijd hebben de nieuwe emoji op tijd te implementeren voor nieuwe versies van besturingssystemen. Eerder was het zo dat de deadline voor het aanleveren van nieuwe ideeën in juni lag, maar die deadline is opgerekt naar september 2020. De emoji die uit die designperiode volgen, worden dus maanden later dan gepland gepresenteerd: dit keer aan het eind van het jaar, in plaats van het begin. En voor veel bedrijven is dat te kort dag om hen mee te nemen voor bijvoorbeeld Android 12, iOS 15 en de nieuwste update voor Windows 10.

Emoji iOS 13.2
Nieuwe emoji in iOS 13.2 (Afbeelding: Apple)

De verwachting is dat we Unicode 14.0 dus pas zien in januari of maart 2022, zodat Android 13, iOS 16 en het nieuwe Windows 10 van dat moment genoeg tijd hebben voor het overnemen en aanpassen. De updates verschijnen meestal vanaf augustus voor verschillende apparaten, waardoor we de nieuwste emoji dus niet eerder hoeven te verwachten.

Dit betekent echter niet dat de release van Unicode 13.0 voor dit jaar in gevaar komt. Dit jaar mogen we in elk geval 117 nieuwe emoji verwachten voor onze smartphones en andere slimme apparaten. Denk dan aan de Italiaanse hand, de transgendervlag, ninja’s, anatomische lichaamsdelen, lachend gezicht met traan en natuurlijk nieuwe soorten voedsel, dieren, gezinssamenstellingen en meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Unicode

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Nieuwe emoji laten een jaar op zich wachten: dit is waarom
Sluiten