Jelle van Es
Jelle van Es Games 28 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe generatie spelcomputers niet duurder door China-VS handelsoorlog

Sinds vorig jaar zitten de Verenigde Staten en China in een soort van handelsoorlog. Daarbij worden er aan beide kanten heel wat drempels opgeworpen om het lastiger te maken om producten uit elkaars landen te handel, met als doel interne handel te stimuleren. Gelukkig komen de partijen nu meer samen en is duidelijk geworden dat met name spelcomputers niet langer de dupe zijn van de ruzie.

Spelcomputers en onderdelen om die te maken stonden op een lijst van de Verenigde Staten om te voorzien van nieuwe importtarieven. Maar dat is nu van de baan.

Geen importtarieven voor spelcomputers

De spelcomputers vallen onder het zogenaamde ‘Phase One’ handelsverdrag dat vorig jaar tussen beide partijen is gesloten en er voor moet zorgen dat de handel op bepaalde vlakken weer wat meer op gang komt. En dat is goed nieuws, want verschillende fabrikanten van spelcomputers waren bang dat dit er voor zou zorgen dat de kosten flink omhoog zouden gaan. De verschillende bazen van diverse bedrijven schreven in de zomer van 2019 een brief naar President Trump, waarin werd gewaarschuwd voor de gevolgen. Het zou kunnen gaan om een prijsstijgen van maar liefst 25 procent en dat zou dan doorberekend moeten worden in de lanceringsprijs van de nieuwe spelcomputers als de Xbox Series X en de PlayStation 5.

Xbox Series X
Van de Xbox Series X weten we al hoe hij er uit komt te zien (Afbeelding: Microsoft)

Maar dat is nu van de baan. Dat meldt de Entertainment Software Association, oftewel de ESA, aan website Polygon. De beperkingen zijn voor onbepaalde tijd van de baan, waardoor de nieuwe spelcomputers gewoon met een gerust hard gefabriceerd kunnen worden in de diverse fabrieken. Maar ook in de Verenigde Staten had de verhoging van de kosten er voor kunnen zorgen dat banen verloren zouden gaan, en dat zou mede de reden zijn geweest voor het terugdraaien van deze importtarieven.

De PlayStation 5 en de Xbox Series X zouden dit najaar moeten verschijnen. De verwachting is dat de PlayStation 5 volgende maand wordt onthuld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Nieuwe generatie spelcomputers niet duurder door China-VS handelsoorlog
Sluiten