Nieuwe hitserie op Netflix heeft duistere achtergrond
Netflix heeft een nieuwe internationale topper te pakken met The Eternauts. De serie is wereldwijd enorm populair, maar de oorsprong van het verhaal heeft een sombere kant.
Vorige maand bracht Netflix de nieuwe Argentijnse serie The Eternaut uit. De serie draait om een gewone man die langzamerhand het verzet gaat leiden tegen een buitenaardse invasie. In de serie wordt het doorgaans zonnige Argentinië plots geraakt door hevige sneeuwval. De sneeuw blijkt echter dodelijk te zijn en kan niet zomaar aangeraakt worden. Argentinië belandt in een dystopische staat waar overleven voorop staat.
De sneeuw blijkt echter een voorproefje te zijn van een mysterieuze invasie. Een klein groepje overlevenden wordt geleid door Juan Salvo, een vrij gewone man die vooral aan het rouwen is door het verlies van de sneeuw. Met gasmaskers en zelfgemaakte bescherming kunnen ze de bijzondere, verlaten straten op. Het The Last of Us-achtige verhaal heeft de hele wereld in zijn greep op Netflix, maar het oorspronkelijke werk heeft een somber achtergrond.
Een verhaal over onderdrukking
El Eternauta is oorspronkelijk een stripboek dat in 1957 gepubliceerd is door Argentijnse schrijver Héctor Germán Oesterheid. Hoewel overleven vanzelfsprekend een kernonderdeel is van het verhaal, is The Eternaut ook een weerspiegeling van de onderdrukking van de Argentijnse onderdrukking die later plaatsvond. In 1969 bracht Oesterheld een nieuwe versie uit dat veel politieker is aangekleed.
Het verhaal wordt duidelijk meer vanuit een anti-imperialistische hoek verteld. Argentinië heeft lang onder een militaire dictatuur geleden. Er was veel sociale onrust en de bevolking kampte jarenlang met militaire interventies, waardoor de democratie de grond in werd gestampt. Het verhaal van The Eternaut kan dan ook gezien worden als een weerspiegeling van de gebeurtenissen in Argentinië. De sneeuw onderdrukte het leven en de vrijheid van de bevolking.
In de jaren 70 werden de omstandigheden nog heftiger. Dat was ook terug te vinden in Oesterhelds verhalen, die nog scherper en zelfs kwader werden ingestoken. Oesterheld maakte zich hard voor de linkse maatschappij en hij liet dat horen via zijn schrijfwerken. In 1976 begon de staat aan de zogenoemde Vuile Oorlog, een periode van staatsterrorisme door de militaire dictatuur. Nog geen jaar na het begin van de campagne, in 1977, was Oesterheld plots verdwenen en nooit meer terug gezien.
The Last of Oesterheld
Oesterheld was één van de 30.000 mensen die van de aardbodem verdween tijdens de Vuile Oorlog. Veel van die mensen waren, net als Oesterheld, personen die een sterke mening hadden over de dictatuur. Denk aan journalisten en kunstenaars. Oesterheld werd met zijn populaire verhalen gezien als een vijand van de staat en werd samen met zijn vier dochters ontvoerd. Ze zijn nooit meer gevonden.
Het klassieke verhaal krijgt een nieuw leven met de Netflix-serie. Ondanks de spanning en de dystopische sferen, draagt de serie een pijnlijke oorsprong op zijn schouders. Onder de streep is het alleen maar goed dat zulke verhalen niet vergeten worden. Des te mooier dat The Eternaut de aandacht krijgt die het verdient. Het eerste seizoen, bestaande uit zes afleveringen, is nu te zien op Netflix. Een tweede seizoen is al bevestigd.