Ilona Braam
Ilona Braam Home 31 aug 2017

Nest thermostaat krijgt er een “saai” familielid bij

Al een tijdje waren er geruchten over en nu blijkt dat deze inderdaad waar zijn. De slimme Nest thermostaat krijgt er een nieuw familielid bij: de Nest Thermostat E. Deze heeft echter wel een ander uitgangspunt dan het originele model en kan gezien worden als de budget versie. Nest E is wat minder opvallend en is een stuk goedkoper dan de originele Nest.

Nest E is het verlegen muurbloempje in de familie

Aan het uiterlijk van de Nest E kun je al zien dat de makers een hele andere doelgroep in gedachte hadden. Waar de Nest thermostaat opvallend is met een glanzende metalen rand en duidelijk bedoeld is als bling aan de muur, valt de Nest E nauwelijk op en lijkt hij zelfs in de muur de verwijnen. De metalen rand is vervangen door een witte plastic tegenhanger en het zwarte display is afgewerkt met een witte frosted laag om toch ook weer een mat wit effect te creëren. Aangezien de meeste mensen witte muren hebben, wordt de thermostaat als het ware één met de muur.

Maar dit is ook de bedoeling van de nieuwe Nest thermostaat. Veel mensen willen namelijk helemaal geen opvallende thermostaat aan de muur hebben hangen en zullen de goedkopere versie waarschijnlijk een verademing vinden.

Nest E thermostaat

Nest Thermostat E meer dan 100 euro goedkoper

Een ander groot verschil tussen de twee thermostaten is zoals gezegd het prijskaartje. Met een prijs van 249 euro is  de normale Nest een behoorlijk prijzige thermostaat. De E zal voor zo’n 142 euro in de winkel liggen en is dus een stuk schappelijker geprijsd. Dat kan ook omdat er enerzijds goedkopere materialen zijn gebruikt en hij anderzijds een verminderde functionaliteit heeft ten opzichte van de originele Nest.

Nest Thermostat E

Goedkopere Nest thermostaat leert nog steeds van je voorkeuren

Zoals de metalen Nest is de E ook een intelligente thermostaat, welke door gebruik leert wat je voorkeuren zijn met betrekking tot de temperatuur. Op een gegeven moment zal hij dus perfect weten wanneer hij het koeler of warmer moet maken. Je kunt er echter ook voor kiezen om een soort standaardinstelling te gebruiken, welke is gebaseerd op de voorkeuren van honderdduizenden huishoudens.

Nest Thermostat E

Geen klok meer en minder compatibiliteit

Een verschil met het originele model is dat de Nest E niet meer de dubbele klok functie heeft. Als de Nest in standby gaat ziet hij eruit als een normale klok met wijzers. Bij de E zul je dus altijd zien dat het een thermostaat is, maar aan de andere kant valt hij toch niet zoveel op. Een ander verschil is dat de bekabeling anders is, waardoor hij in de VS door zo’n 85 procent van de huishoudens gebruikt zal kunnen worden. Bij de Nest is dat percentage iets hoger met 95 procent.

Nest Thermostat E

Nog niet in Nederland

Het is mogelijk om de nieuwe Nest alvast te bestellen in de VS. Op de Nederlandse versie van de Nest site wordt de Nest Thermostat E nog niet vermeld. Het is onduidelijk wanneer we hem in Nederland zouden kunnen verwachten, maar het zal waarschijnlijk niet al te lang duren. Vanaf 10 september is hij namelijk al in Amerikaanse winkels.

Hoewel Nest één van de populairste slimme thermostaten is, is het zeker niet de enige. Microsoft kwam namelijk onlangs met een sterk antwoord op de Nest: de GLAS thermostaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nest thermostaat krijgt er een “saai” familielid bij
Sluiten