Rutger Houweling
Rutger Houweling Gadgets 28 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe slimme kleding van ByBorre integreert wearable technologie in ons dagelijks leven

Wearables, we kennen ze als polsbanden die onze bewegingen en hartslag meten en deze informatie via een app op de smartphone visueel bundelen. De laatste jaren zijn ze in alle varianten op de markt gebracht en zijn er zelfs ringen die zulke data meten. Maar waarom moeten we onszelf met allerlei accessoires versieren als wij elke dag in kleding rondlopen die deze informatie ook kan meten. Dat is nou precies wat kledingingenieur Borre Akkersdijk en zijn team onder de label ByBorre ontwikkelen. Zij nemen sensoren op in textiel waarmee slimme mode wordt gecreëerd die gebruikersreacties kan registreren en kan communiceren met de omgeving.

Smart fashion meet gebruikersreacties tijdens CWI in Bedrijf

De eerste resultaten werden 4 juni 2015 tijdens de jaarlijkse netwerkdag van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam gepresenteerd. In de vorm van een experiment. Met als doel om de betrokkenheid van het publiek te meten. Een geselecteerde groep mensen kregen sensoren rondom hun handen waarmee biometrische gegevens, de hartslag en bewegingen werden gemeten tijdens de presentatie van ontwerper Borre Akkersdijk. Tijdens de presentatie was Borre aan dezelfde sensoren gekoppeld, alleen zaten deze in zijn trui verstopt.

Geleidende garen

Kenmerkend aan de kleding van ByBorre is de ingenieuze breitechniek met de rondbreimachine. Tijdens dit breiproces kunnen ze geleidende garen mee-breien waardoor de kleding een apparaat wordt waarmee je data over bijvoorbeeld het lichaam en de omgeving kunt meten. Gedurende de presentatie op 4 juni werd alle data van zowel de geselecteerde groep als Borre verzameld en op het scherm gevisualiseerd. Alle aanwezigen werden hierdoor getuige van de mentale en fysieke gesteldheid van de participanten.

Wat brengt deze slimme mode de toekomst?

Een slimme trui is in staat om gedrag te volgen, te meten en te verwerken tot kwantitatieve gegevens. Een nieuw platform dat gebruik maakt van échte draagbare technologie is een feit. “Mogelijke toepassingen van smart fashion gaan van entertainment tot onderwijs, van logistieke vragen tot recreatieve wensen,” aldus Borre Akkersdijk. En dankzij de samenwerking met de onderzoekers van de CWI-onderzoeksgroep Distributed Interactive Systems (DIS) is er een hoop mogelijk. Zij richten zich op het modelleren en beheersen van complexe media-objecten, inclusief realtime media en sensordata, die interactief en gedistribueerd zijn.

Meer weten over kledingingenieur ByBorre?

Een jaar geleden spraken wij Borre Akkersdijk in zijn studio en gingen mee naar het Textielmuseum in Tilburg om een speciale ByBorre x WANT sjaal te breien. Check onze video hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe slimme kleding van ByBorre integreert wearable technologie in ons dagelijks leven
Sluiten