Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Culture 21 aug 2018

Zo leer je het snelst de taal van je vakantie lover

Als je in het buitenland zit spreken mensen vaak wel Engels, maar het is soms toch wel fijner om de lokale taal te begrijpen. Al helemaal als niet wilt overkomen als een rasechte toerist, die veel hogere prijzen krijgt voorgeschoteld dan de locals. Het leren van een nieuwe taal kan echter een frustrerend proces zijn. Deze tips helpen je gelukkig een eind op weg en zorgen ervoor dat het allemaal wat soepeler gaat.

Het moet leuk blijven

De eerste stap is is ervoor zorgen dat het leren leuk blijft. Dus zie er niet tegenop als een gigantische berg, maar zoek een methode die bij je past. Er zijn veel verschillende apps en cursussen, waarbij je leert door middel van spelletjes. Dit houdt het luchtig, terwijl je stiekem toch behoorlijk wat leert en redelijk snel vooruit komt.

Duolingo taal leren

Niet eindeloos stampen

Vroeger heb je op school waarschijnlijk eindeloos woordjes frans of duits moeten stampen om je vocabulair op peil te krijgen en je moeten wurmen door doodsaaie grammatica regels. Probeer je in het begin niet teveel blind te staren op de grammatica, maar zorg ervoor dat je met regelmaat telkens tussen de bedrijven door even een lesje doet. Het is belangrijk dat je stof die je al hebt gehad blijft herhalen, maar je hoeft niet urenlang achter elkaar door te gaan. Het werkt zelfs beter als je telkens korte periodes studeert en dan weer verder gaat met je dagelijkse bezigheden (Netflix).

Netflixen in een vreemde taal

Over Netflix gesproken, wat ook goed helpt is een serie of film bekijken in de taal die je grag wilt leren. Doordat je dan niet de hele tijd bezig bent met lezen en ook de bijbehorende lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen kunt zien, is het makkelijker om bepaalde woorden te onthouden en te begrijpen wat onbekende woorden ongeveer betekenen. Probeer wel voor iets simpels te gaan en bijvoorbeeld niet meteen één of andere ingewikkelde film te tackelen, waarmee je zelfs in het Nederlands moeite mee zou hebben. Volg bijvoorbeeld een serie die je al kent, maar dan in een andere taal.

Netflix App beste apps

Mensen ontmoeten

Vaak worden er evenementen gehouden voor mensen die een bepaalde taal willen leren. Je ontmoet dan andere mensen die ook de taal proberen te bemachtigen en mensen waarvan het de moedertaal is. Door een echt gesprek met iemand te voeren, en niet simpelweg zinnen uit een audio cursus te herhalen, leer je een hoop en krijg je waarschijnlijk ook die woordjes te horen die ze je niet in een cursus leren. Maak je vooral geen zorgen om fouten te maken, want daar leer je veel van en vaak maak je dezelfde fout niet nog eens.

Apps om talen te leren

Tegenwoordig bestaan er behoorlijk wat apps, die je helpen om een vreemde taal te leren. Rosetta Stone is één van de bekendste taalcursussen. Hierbij leer je door middel van plaatjes en hoef je je geen zorgen te maken over grammatica. Memrise is een andere app, waar veel mensen bij zweren. In kleine blokken bouw je hiermee je vocabulair op. Ook Duolingo helpt je met woordjes leren en spelenderwijs krijg je er toch ook wat grammatica bij. Dan is er nog Babbel. Met deze app ben je telkens 10 tot 15 minuten bezig met een lesje, wat ervoor zorgt dat je prima elke dag even aan je skills kunt werken.

Memrise

Mocht je na alle tips toch de moed opgeven, is er gelukkig alsnog hoop. De  Nederlandse startup Travis heeft namelijk een handig vertaalapparaat ontwikkeld, welke je door middel van kunstmatige intelligentie helpt om maar liefst zestig verschillende talen te vertalen en spreken.

Mashable

Reageer op artikel:
Zo leer je het snelst de taal van je vakantie lover
Sluiten