Raymon Mens
Raymon Mens Tech 12 augustus 2019

Nieuwe Telegram features die we ook in WhatsApp willen zien

Hoewel WhatsApp de populairste chat-app is, doet concurrent Telegram het ook alles behalve slecht. De app heeft een trouwe schare fans en loopt op het gebied van functies ver voor op WhatsApp. De nieuwste update voegt twee interessante functies toe die afrekenen met ergernissen in onder andere veel te drukke groepschats.

De eerste nieuwe optie laat je een stil bericht verzenden. De ontvanger krijgt dan wel een notificatie, maar de app maakt geen geluid. Ideaal als je denkt dat iemand slaapt. De tweede nieuwe functie legt drukke groepschats aan banden. Beheerders kunnen kiezen hoeveel tijd tussen een bericht van dezelfde deelnemer moet zitten. Dit zou ook ideaal in drukke WhatsApp-groepen zijn.

Telegram met stille berichten en tempolimiet

Een bericht stil verzenden is erg simpel. Het kan door de stuur-knop lang in te drukken. Je kunt dan kiezen voor ‘stuur zonder geluid’. De ontvanger krijgt een notificatie, maar de app maakt geen geluid. Bovendien staat in de notificatie een doorgestreepte bel-emoji om aan te geven dat het bericht stil verstuurd is.

De functie om groepschats een tempolimiet op te leggen, zit wat dieper verstopt. Je kunt deze vinden door naar het info-menu van een groep te gaan, vervolgens rechtsboven op ‘wijzig’ te tikken en daarna is de optie om gebruikers af te remmen onder het menu ‘rechten’ te vinden. Je kunt in Telegram veel meer aanpassen in groepsgesprekken dan in WhatsApp. Zo kun je ook instellen of leden media mogen sturen of stickers mogen gebruiken. Sommige functies gaan wellicht een beetje ver om ook in WhatsApp te integreren, maar een tempolimiet zou welkom zijn. Zeker voor mensen die een verhaal in 20 aparte berichten versturen. We kennen allemaal wel zo iemand.

Telegram functie WhatsApp 001
Screenshots: OMT/Raymon Mens

Ook WhatsApp timmert aan de weg

Hoewel Telegram een stuk minder conservatief met het toevoegen van nieuwe functies is, zit WhatsApp ook niet stil. De chat-app die eigendom is van Facebook heeft bijvoorbeeld al een tijdje de mogelijkheid om alleen beheerders berichten te laten sturen. Zo kun je een simpele ‘mededelingen-groep’ maken. Daarnaast kun je instellen dat alleen beheerders de groepsinformatie mogen wijzigen. WhatsApp laat je niet instellen wie nieuwe deelnemers aan een groep mag toevoegen en je kunt het tempo ook niet beperken, maar het goede voorbeeld is nu in ieder geval gegeven.

Reageer op artikel:
Nieuwe Telegram features die we ook in WhatsApp willen zien
Sluiten