Nieuwe televisie gekocht? Verander deze 3 instellingen meteen

Tech Ilona Braam 9 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Wanneer je een nieuwe televisie hebt gekocht, wil je natuurlijk dat je ook daadwerkelijk waar voor je geld krijgt. Tegenwoordig zijn we al behoorlijk ver qua beeldtechnologie en lijkt het er soms zelfs op dat wat we nu hebben niet scherper en mooier kan. Er is echter een kans dat je teleurgesteld staart naar je nieuwe tv en hij helemaal niet zo geweldig lijkt als hij zou moeten zijn. Dat is niet meteen reden voor paniek, maar zou kunnen komen door drie instellingen die doen alsof ze je helpen, maar in werkelijkheid je beeld om zeep helpen.

Kunstmatige scherpte

Als eerste hebben we een instelling om je beeld lekker scherp te maken. Dat klinkt natuurlijk perfect, maar werkt in de praktijk helaas tegen je. Wat de feature namelijk doet, is de fijne details en texturen een kunstmatige boost geven, terwijl de randen van verschillende objecten worden geaccentueerd. In eerste instantie lijkt het ok maar als je wat beter kijkt, kan het dat er kringen zijn ontstaan om de verschillende objecten. Ook maskeert de functie als het ware de fijne details. Schakel hem dus uit of stel hem in op de laagste waarde. Op sommige televisies kun je ook voor een “negatieve scherpte” gaan, wat dus betekent dat je het beeld wat waziger maakt. Let daar dus wel op als je met knopjes gaat slepen.

televisie teveel scherpte

Weg met ruisonderdrukking

Een andere instelling die erg nuttig lijkt maar juist tegen je werkt is ruisonderdrukking of noise reduction. De functie zou ervoor moeten zorgen dat je van ruisloze beelden kunt genieten, maar is eigenlijk tegenwoordig niet echt meer nodig. Ruis was voornamelijk een probleem met analoge tv’s en analoge signalen. Tegenwoordig gebruiken behoorlijk wat mensen digitale signalen en zorgt de ruisonderdrukking-feature ervoor dat je scherpe digitale beelden juist wat waziger worden. Het haalt de ruis namelijk weg door details glad te strijken. Door de functie uit te schakelen, geniet je van natuurlijkere beelden en meer detail.

Soepele bewegingen op je televisie

Uiteraard wil je soepele bewegingen op je televisie en dat is ook wat de motion smoothing feature hoort te doen. De feature gaat onder verschillende namen en sommige bedrijven hebben er hun eigen leuke twist aan gegeven. Zo kun je bij Sony aan de slag met Motionflow, speel je bij Samsung met Auto Motion Plus en heeft LG een TruMotion variatie.

Televisie voetbal

Veel televisieprogramma’s worden opgenomen met een snelheid van 24 frames per seconde, wat redelijk laag is. Films en reality shows worden doorgaans met 60 frames per seconde geschoten, waardoor ze soepeler lijken. Met 24 frames per seconde kunnen je series er soms wat schokkerig uitzien en daar is de Motion instelling voor. Hij zorgt er als het ware voor dat meer overgangsframes zijn en voorspelt zelf hoe die eruit zouden moeten zien. Dit zorgt echter voor het zogenaamde “soap opera” effect, waardoor je beelden er minder realistisch uitzien en gewoonweg te smooth. Net als in een soapserie.

Mocht je overigens nog op zoek zijn naar een nieuwe televisie, hebben we de vijf beste 4k modellen voor onder de 1000 euro voor je op een rijtje gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Consumer Reports

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen