Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 9 mei 2017

Nieuwe Volvo XC60 SUV: de veiligste auto op de weg?

Sinds de lancering van de Volvo XC60 is het één van de bestverkopende middelgrote SUV wagens in Europa geworden. Wereldwijd rijden er grofweg een miljoen van de auto’s rond. Uiteraard komt Volvo dit jaar weer met een nieuwe versie van de bestseller, waarvan de productie al druk bezig is in de Torslanda fabriek in Zweden.

Volvo richt zich vooral op de veiligheid van zijn auto’s. Het bedrijf heeft als doel dat in 2020 niemand meer gedood of ernstig gewond zal raken in een nieuwe Volvo auto. Deze focus op veiligheid is terug te vinden in de features van de nieuwe XC60.

Volvo XC60 komt nu met steer assist

De XC60 auto’s waren natuurlijk al uitgerust met het city safety systeem, maar met de nieuwe modellen zijn hier steer assist features aan toegevoegd. Zo is er een “oncoming lane mitigation” functie, waarbij steer assist wordt ingeschakeld om frontale botsingen te voorkomen.

Met het blind spot information systeem (BLIS) wordt de blinde hoek in de gaten gehouden. Hierdoor zou de kans op botsingen tijdens het wisselen van de rijbaan verminderd moeten worden.

Volvo XC60

Optioneel is er ook nog het semi-autonomous driver-assistance systeem. Vaak vinden mensen zelfrijdende auto’s een eng idee, omdat ze liever niet de controle over de auto willen overdragen. Met het semi-autonomous driver-assistance systeem kan de XC60 zelf sturen, gas geven en remmen tot op een snelheid van 130 km/uur, maar is er nog steeds menselijke supervisie nodig. Op deze manier is er nog wel zelf controle over wat er gebeurt. De functie kan misschien gezien worden als een zeer uitgebreide cruise control.

Twin motor met 407 pk

Naast de steer assist features is de auto natuurlijk uitgerust met allerlei andere technologische  hoogstandjes. De SUV komt met Volvo’s geprezen T8 twin motor plug-in hybrid, welke maar liefst 407 pk oplevert. Binnen 5,3 seconden trekt de auto op van 0 naar 100 km/uur.

Schadelijke stoffen uit de lucht gefilterd

Verder is de nieuwe Volvo uitgerust met een cleanzone four-zone systeem, welke ervoor zorgt dat de lucht in de auto gefilterd wordt. Daarnaast hebben het infotainmentsysteem en de Volvo on call app een visuele make over gekregen en worden Android ‘auto’ en Apple ‘carplay’ ondersteund.

Volvo XC60

 

Ook de 2017 Mercedes E-Klasse auto’s hebben een behoorlijk uitgebreid steer assist systeem. Ontdek hoe deze auto’s de bestuurder veilig houden met o.a. de Distant Pilot Distronic en Active Lance Keeeping Assist functies.

Reageer op artikel:
Nieuwe Volvo XC60 SUV: de veiligste auto op de weg?
Sluiten