Nieuwe wapens in de strijd tegen Parkinson: smartwatches en Big Data

De ziekte van Parkinson zorgt ervoor dat je zenuwen minder goed werken, waardoor je lichaam steeds minder goed ‘luistert’. Doorgaans moeten patiënten hun symptomen en voortgang van de ziekte zelf bijhouden, op gaan ze op gezette tijden op controle. Dat is natuurlijk erg belangrijk omdat dokters en wetenschappers zo meer te weten komen over de ziekte, maar het verzamelen van informatie gaat hierdoor niet erg snel en volledig. Intel werkt samen met de Michael J. Fox Foundation aan een slimme manier om patiënten te monitoren: smartwatches.

In een test werden zestien Parkinson-patiënten (en negen mensen zonder de ziekte) uitgerust met Pebble-horloges. De smartwatches monitorden al hun bewegingen, die rechtstreeks naar een database werden gestuurd. In feite wordt hiermee automatisch een groeiende database aangelegd met informatie over de ziekte van Parkinson, die gebruikt kan worden door dokteren en wetenschappers.

 
Na de eerste tests willen Intel en de Michael J. Fox Foundation nu serieus werk maken van zo’n medische database. Door duizenden Parkinson-patiënten te monitoren ontstaat een veel gedetailleerder profiel van de aandoening, kunnen wetenschappers nieuwe dingen leren en hoopt men dat er gerichter gezocht kan worden naar een geneesmiddel. Verbetering en verslechtering wordt in één oogopslag zichtbaar; de werking van nieuwe medicijnen kan in real-time worden gevolgd en ga zo maar door!

 
Hopelijk draagt deze ontwikkeling er toe bij dat we snel beter kunnen omgaan met deze slopende ziekte!

Reageer op artikel:
Nieuwe wapens in de strijd tegen Parkinson: smartwatches en Big Data
Sluiten