Rutger Houweling
Rutger Houweling Tech 17 jun 2017

Nieuwste technologie wavegarden biedt hoop voor het Nederlandse golfsurfen

In Nederland hebben we niet zo veel goede golfsurfers. Althans, we hebben geen wereldtoppers in huis. Met af en toe een goede golf in Scheveningen of op Texel zijn de omstandigheden om te golfsurfen simpelweg niet goed genoeg, maar wellicht komt hier dankzij de nieuwe technologie van Wavegarden verandering in.

Allereerst: surfen in de oceanen of onze eigen Noordzee wint het altijd van surfpools. Maar de technologie van Wavegarden, een ingenieursbureau dat voorop loopt op het gebied van kunstmatige golven, is de afgelopen jaren sterk ontwikkeld.

Pro Surfers positief over Wavegarden

Het nieuwste concept van Wavegarden is een bad dat 1.000 golven per uur produceert. Het zijn nagenoeg exact dezelfde golven die een oceaan produceert, maar vooral het aantal golven is een enorme vooruitgang ten opzichte van de surfpools die je misschien wel kent. Het bad is 80 bij 50 meter, zodat het echte surfgevoel behoorlijk dichtbij komt. In Wales en een plaatsje in Texas zijn de eerste pools al in gebruik genomen.

Waar pro surfers vroeger nog niet eens hun voeten wilden wassen in een surfpool, zijn ze enthousiast over de nieuwste technologie van Wavegarden. “Iedere acht seconden een andere golf, dat is te gek. Multifunctioneel, want zowel beginners als pro’s kunnen hier hun hart ophalen,” zegt de Amerikaanse pro surfer Sebastian Zietz over de nieuwe techniek.

De toekomst van het Nederlandse golfsurfen

Gabriel Medina, een pro uit Brazilië: “De golven zijn gewoon goed. Heel erg vergelijkbaar met een goede golf in de oceaan.” Een ander Braziliaans surffenomeen, de nog maar 16-jarige Mateus Herdy, testte de nieuwe surfpool deze week. Check hieronder de beelden.

“Het is een goede golf om te doen wat je maar wilt”, zegt Herdy. Het lijkt ons duidelijk: plaats een paar van deze baden in Nederland en ze liggen vol met liefhebbers en jong talent.

Golfsurfen is net als skateboarden vanaf de Olympische Spelen van Tokio in 2020 een Olympische discipline. Met deze ontwikkelingen kunnen we alvast gaan fantaseren over de nieuwe Dorian van Rijsselberghe, maar dan op een plank zonder zeil. Mocht het nog even duren voordat er zo’n surfpool naar Nederland komt dan kun je ook een surfdrone inschakelen.

Dit artikel verscheen als eerste op Outdoor Manners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwste technologie wavegarden biedt hoop voor het Nederlandse golfsurfen
Sluiten