Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 21 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Nike 3D-print high tech Flyprint hardloopschoen voor topatleten

De objecten die 3D printers kunnen maken worden steeds toffer. Vorige week schreven we al over een complete camper die kan worden geprint, en deze week hebben we iets dat zeker net zo tof is; Nike maakt namelijk ook gebruik van 3D printers om hun hardloopschoenen nog lichter te maken. Deze Flyprint schoenen wil je sowieso testen!

High-tech hardloopschoenen

Nike maakt al een tijd lang gebruik van de 3D-printtechnologie om hun schoenen te ontwikkelen. Het bedrijf heeft nu ‘Flyprint’ geïntroduceerd; het eerste textiel dat is gemaakt met 3D printers en gebruikt kan worden als buitenste laag van sportschoenen. Het materiaal is een waar technologisch hoogstandje, waarbij de geometrie de basis is.

Voor het ontwikkelen van het materiaal maakt Nike gebruik van data van atleten. Een daarvan is Eliud Kipchoge, de Keniaanse hardloper die in 2016 de Olympische marathon won. Het resultaat van het onderzoek is een high-performance hardloopschoen die gemakkelijk op maat gemaakt kan worden voor hardlopers.

Kipchoge zal vliegen met deze schoenen

Nike Flyprint, zoals de naam al doet vermoeden, is volgens Nike een hardloopschoen die zowel lichter is en beter ademt dan stoffen die voorheen werden gebruikt. Dankzij de 3D printer is het mogelijk om materiaal te maken dat minder weerstand en frictie ondervindt dan conventionele schoenen.

Nike Flyprint

De Flyprint kan voordelen hebben die per atleet verschillen. Zo zou de Zoom Vaporfly Elite Flyprint (die is ontworpen voor Kipchoge) bijvoorbeeld 10 gram lichter zijn en beter tegen water kunnen waardoor de schoen niet verzwaart. Nu denk je misschien, wat is 10 gram nou? Op het hoogste niveau kan een verschil als deze bepalend zijn.

Nike Flyprint

Aan alle hypebeasts: wil jij deze toffe Flyprint hardloopschoenen scoren?

Benieuwd naar hoe deze high-tech schoen er in real-life uit ziet? Kipchoge gaat de zijn Elite Flyprint schoenen tijdens de Londen Marathon op 22 april gebruiken. Tijdens het weekend van de marathon verkoopt Nike online een ‘Limited Run’ uitgave van deze bijzondere schoen in Londen op de Nike-app. Hiervoor moet je wel tijdens het marathonweekend in Londen aanwezig zijn.

Nike is lekker aan het innoveren met sneakers. Ken je deze nieuwe Air Force 1 NikeConnect QS NYC al?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Nike 3D-print high tech Flyprint hardloopschoen voor topatleten
Sluiten