Noah Korevaar
Noah Korevaar Nerdy Stuff 17 dec 2018

Ingebouwde loopband: Nike patenteert bizarre sneakers van de toekomst

We zijn bij WANT altijd fan van vooruitstrevende technologie. Vooral als er een kunstzinnig of bizar randje aan zit. Daarvoor kun je altijd terecht bij patentaanvragen van grote bedrijven. Ze worden grotendeels niet gerealiseerd, maar ze geven wel fascinerende voorproefjes op wat er in de toekomst mogelijk is. Vandaag is Nike aan de beurt.

Nike patenteert sneakers van de toekomst

Het populaire schoenenmerk heeft de sneakers van de toekomst gepatenteerd. Het idee is relatief simpel: waarom zou je op een loopband gaan staan, als de loopband in je sneakers zit?

Dit klinkt als een slechte 1 april-grap, maar dat is toch echt wat het Amerikaanse merk van plan is. In de zool van deze sneakers zit een kleine loopband, of, zoals het octrooi het beschrijft: een roterend transportelement.

Dat element gaat er niet voor zorgen dat je afvalt, maar maakt je leven wel een stuk makkelijker. Het idee is dat je voeten net wat makkelijker je sneakers in glijden. Het patent beschrijft een magnetisch veld, dat doorheeft als je jouw voet in de schoen steekt.

Nike sneakers patent

De loopband wordt vervolgens naadloos geactiveerd, zodat je voet vrijwel automatisch de schoen in wordt getrokken. Daarnaast werkt Nike ook aan een omgekeerde techniek, die er juist voor zorgt dat je na een lange dag je schoenen zo uitgelanceerd wordt.

Handig toch? In 1986 hadden we al een sneaker met een computer erin, zoals je hier kunt lezen. Nu, meer dan dertig jaar later, klinkt een loopband in je schoen dan ook helemaal niet gek. Voorlopig blijft het echter helaas puur bij een patent. Hmm, dan zijn onze huidige sneakers eigenlijk toch maar saai…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ingebouwde loopband: Nike patenteert bizarre sneakers van de toekomst
Sluiten