Nikon presenteert met de AW1 ‘s werelds eerste waterbestendige systeemcamera

Het kon niet lang meer duren. Nadat steeds meer smartphone’s en compactcamera’s waterdicht zijn heeft Nikon vandaag als eerste ter wereld een water- en schokbestendige systeemcamera op de markt gebracht. Uniek is dus dat een camera met verwisselbare lenzen onderwater kan fotograferen zonder dat daar een aparte hoes voor nodig is. De Nikon 1 AW1 is waterdicht tot vijftien meter, schokbestendig bij een val tot maximaal twee meter, vorstbestendig tot -10 graden Celcius en volledig stofdicht. Klinkt niet verkeerd. Een aangezien onze Moeder Natuur zo onvoorspelbaar is kunnen we zo’n camera goed gebruiken.

 
De Nikon 1 AW1 is uitgerust met een 14,2-megapixels CX-formaat CMOS-sensor en heeft een ISO-bereik tot 6400. Tegenwoordig zijn er in de meeste systeemcamera’s grotere sensors dan de CX-formaat te vinden, dus hier had Nikon meer mee kunnen doen. Het geavanceerde hybride AF-systeem zorgt voor een snelle autofocus. En dankzij Nikon’s speciale EXPEED 3A-beeldverwerkingsengine met twee processors kun je maximaal vijftien beelden per seconden maken. Het design ziet er precies hetzelfde uit als de normale Nikon 1 en beschikt-ie over functies als een GPS-sensor, Wifi, een ingebouwde gecombineerde hoogte/-dieptemeter, een elektronisch kompas en een opklapbare flitser die ook waterbestendig is. Daarnaast kun je met de camera Full HD filmen met een resolutie van 1080p.

 
Naast de hardware heeft Nikon ook een aantal slimme softwarefuncties erin gebouwd. Je kunt bijvoorbeeld de stand Schermhelderheid buiten activeren, waardoor de cameramenu’s beter zichtbaar zijn wanneer je opnamen onderwater maakt. Maar je kunt er ook voor kiezen om bepaalde functies of knoppen te vergrendelen zodat ze niet per ongeluk worden geactiveerd. En natuurlijk beschikt de camera over een grote hoeveelheid fotografiefuncties waardoor je als fotograaf de vrijheid hebt om alles naar eigen smaak vast te leggen.

De body is samen met twee water-, schok- en vorstbestendige objectieven geïntroduceerd. Een 11–27.5mm f/3.5–5.6 zoomobjectief en een 10mm f/2.8 groothoekobjectief. De body samen met het zoomobjectief zal vanaf 10 oktober met een adviesprijs van 839 euro in de winkels liggen. Met de groothoekobjectief zal de prijs wat hoger uitkomen. Je hebt dan de keuze uit een zwart, wit of zilver model en introduceert Nikon kleurrijke rubberen cases zodat je meer grip hebt om de camera te personaliseren.

Reageer op artikel:
Nikon presenteert met de AW1 ‘s werelds eerste waterbestendige systeemcamera
Sluiten