Jelle van Es
Jelle van Es Gaming 22 jan 2020

Nintendo hoeft in hoger beroep geen 10 miljoen dollar betalen wegens Wii-patent

De Nintendo Wii is zonder twijfel één van de grootste successen die Nintendo heeft gekend. Veel mensen haalden zo’n spelcomputer in huis om met de Wii-mote een potje tennis te spelen.

En die Wii-mote was in 2013 een reden voor een rechtszaak. Het bedrijf iLife Technologies was namelijk van mening dat de Wii-mote inbreuk maakte op een patent. Uiteindelijk werd die partij in gelijk gesteld, maar Nintendo is in hoger beroep gegaan.

Nintendo wint in hoger beroep rechtszaak rondom de Wii

In eerste instantie werd Nintendo in 2017 door een jury veroordeeld tot het betalen van een boete van 10,1 miljoen dollar. Dit omdat zij stelden dat Nintendo met de Wii-mote inderdaad het patent had geschonden. Het patent van iLife Technologies was gebaseerd op apparatuur dat kon meten wanneer ouderen of kinderen waren gevallen en er alarm geslagen moest worden. Het kwam er uiteindelijk op neer dat de motion-detection overeenkomsten had en dat iLife Technologies daar een patent op had.

Nintendo Wii
De Nintendo Wii met bijbehorende Wii-mote (Afbeelding: Nintendo)

Nintendo was het niet eens met deze lezing en ging in beroep. Zeker omdat in de eerste zaak iLife Technologies stelde dat Nintendo zes patenten had geschonden. Vijf werden toen nietig verklaart, maar de zesde was de reden voor de flinke boete. En nu heeft een federale rechter in Dallas, Texas laten weten dat ook het zesde patent nietig is verklaard. Op die manier hoeft Nintendo de boete dus niet te betalen. De rechter stelde dat iLife Technologies met zijn patent probeerde om motion sensor in een te brede zin onder dat patent te scharen en daar ging de rechter dus niet in mee.

In een verklaring stelde Ajay Singh, de zogenaamde deputy general counsel van Nintendo of America (die dus over juridische zaken gaat) dat Nintendo zich altijd zal blijven verdedigen tegen derde partijen die via dit soort zaken proberen te profiteren van de innovaties die Nintendo doet.

Inmiddels is de Nintendo Switch de spelcomputer die Nintendo actief op de markt heeft. Al onze nieuwtjes daarover vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Nintendo hoeft in hoger beroep geen 10 miljoen dollar betalen wegens Wii-patent
Sluiten