Nintendo Labo hands-on: top-ervaring voor kinderen

Volgende maand komt Nintendo met een nieuwe ervaring voor de Nintendo Switch: Nintendo Labo. Het is een nieuwe reeks aan game-ervaring, waarbij een game wordt gekoppeld aan een constructie die je bouwt van een kartonnen bouwplaat.

Afgelopen week nodigde Nintendo fans uit om langs te komen bij het Nemo-museum en daar te ervaren wat Nintendo Labo nou precies is.

Nu had ik daar in mijn eentje naar toe kunnen gaan en als 35-jarige kunnen bepalen in hoeverre dit geschikt is voor kinderen. Ik koos er echter voor om mijn 8-jarige zoon mee te nemen. Hij groeit redelijk op met games.

Hij weet van Minecraft meer dan ik, heeft Super Mario Odyssey al twee keer uitgespeeld en weet met Mario Kart 8 Deluxe het mij ook moeilijk te maken als het op winnen aankomt. Samen met hem ging ik langs om de verschillende facetten te bekijken. Dit zijn daarbij onze ervaringen.

Nintendo Labo: Bouwen is leuk en simpel

Na een korte introductie konden we beginnen met de eerste activiteit van de dag: daadwerkelijk iets bouwen van de kartonnen plaat. Het doel was een soort auto te creëren. Via de software op de Nintendo Switch krijg je een interactieve uitleg-ervaring.

Daarin kun je doorspoelen als dingen duidelijk zijn en terugspoelen als je twijfelt of je iets goed doet of niet. Tevens kun je op de Switch de bouwplaat draaien, zodat je ziet wat er aan alle zijdes de bedoeling is. Als je kind snapt hoe je via een LEGO-boekje dingen moet bouwen, dan is dit een fluitje van een cent. Binnen een minuut of tien stond de auto in elkaar.

Nintendo Labo: Het magische effect van een bestuurbare auto

De volgende stap bestaat uit het bevestigen van de twee Joycons op het voertuig. Vervolgens kun je de Nintendo Switch als een besturingssysteem gebruiken en de Joycons laten trillen. Afhankelijk van de manier van trillen, kun je de kartonnen auto via trillingen laten ‘rijden’.

Het is wat vreemd om te zien dat dat kan zonder wielen en de verwondering van mijn zoon was dan ook top om te zien. Hij heeft een behoorlijke tijd zo rond gecrosst en vond het erg leuk om te doen.

Nintendo Labo: Het versieren van je kartonnen constructie zorgt voor extra waarde

Na deze eerste testrit gingen we even terug naar de bouwtekening. Je kunt het basismodel namelijk behoorlijk uitbreiden. Er zijn verschillende kartonnen uitbreidingen op de bouwplaat. Zo maakten we van onze auto gemakkelijk een olifant.

Maar dat is slechts één van de mogelijkheden. Ook heeft hij bijna een half uur besteed aan het versieren van het geheel. En dat is iets dat je als ouder graag ziet: creativiteit en enthousiasme.

Nintendo Labo: Als een robot losgaan is de beste ervaring

Naast het bouwen van een eigen constructie hebben we ook verschillende andere sessies kunnen ervaren. Zo heeft hij geracet alsof hij op een motor zit, heeft hij met een hengel lopen vissen en heeft hij als een robot een stad gesloopt.

De robot-kit is zonder twijfel het meest indrukwekkend en het is dan ook niet heel gek dat dat een los pakket is. Je hebt hierbij een grote rugtas op je rug. Verder heb je twee stukjes karton in je hand en heb je een soort van peddels op je voeten.

Via draden is alles verbonden met en mechanisme in de rugtas en op die manier kun je diverse bewegingen uitvoeren, die vervolgens naar de game vertaald worden.

Binnen de kortste keren had mijn zoon het door en ramde hij als een op hol geslagen robot zich een weg door de stad heen. De lol die hij daarbij had was enorm groot en het was heerlijk om te zien.

Nintendo Labo: Vraagtekens bij hoe lang het leuk blijft

We hebben ons tweeënhalf uur uitstekend vermaakt en na afloop hebben we nog een lange tijd gesproken over de ervaringen. Voor mijn zoon was het duidelijk: hij wilde dit. Toch heb ik nog een groot vraagteken.

Ik zie dat hij er lol mee heeft gehad, maar ik weet niet hoe lang dit in de praktijk leuk blijft. De verschillende ervaringen voelen een beetje als techdemo’s die laten zien wat er mogelijk is.

Ik ben bang voor een hoog Wii-effect. Als jij ooit Wii Tennis hebt gespeeld, dan snap je de aantrekkingskracht daarvan. Maar hoeveel gamers zullen meer dan tien potjes van de game hebben gespeeld? Als je het eenmaal gezien hebt hoe het werkt, kan de magie snel verdwijnen.

Nintendo Labo is vanaf 28 april te koop. Er zullen in eerste instantie twee beschikbare pakketten zijn. Enerzijds heb je het Mixpakket met verschillende elementen. Anderzijds heb je het Robotpakket, waarbij je enkel de robot-ervaring krijgt. Wil je voor die tijd wat nieuwe games op je Nintendo Switch scoren? Dan zijn dit onze tips.

Reageer op artikel:
Nintendo Labo hands-on: top-ervaring voor kinderen
Sluiten