Van NES tot Nintendo Switch: alle Nintendo-consoles door de jaren heen

Games Jeroen Kraak 20 jul 2023
Leestijd: 9 minuten

Nintendo is een iconisch merk op het gebied van gaming. Zelda, Super Mario en Pokémon zijn maar enkele van de legendarische titels. Maar hoe is dat zo gekomen? WANT-redacteur Jeroen Kraak neemt je mee van NES tot de Switch.

In de top 5 van bestverkochte consoles ooit zijn drie keer Nintendo’s te vinden. Natuurlijk hoort de Nintendo Switch daar ook bij. Maar welke consoles van het Japanse merk zijn er allemaal verschenen en wat zijn de toptitels?

Nintendo: van speelkaarten tot consoles

Nintendo werd in 1889 opgericht en maakte vooral speelkaarten. In de tweede helft van de twintigste eeuw begon het ook met het maken van andere producten, waaronder speelgoed. Zo kwam het in de jaren ’70 bij gaming uit en is het nu een bedrijf dat we allemaal kennen.

1979: Color TV-game

Nintendo Color TV
De Color TV (Afbeelding: Wikipedia/Evan Amos)

De Color TV-game kun je als de eerste spelcomputer van Nintendo zien. Het was een variatie op het bekende Pong. In totaal zaten er in de console 6 varianten op Pong. Uiteindelijk wist het Japanse bedrijf er meer dan 3 miljoen exemplaren van te verkopen.

Later kwamen er ook andere varianten met andere spellen. Eentje had zelfs een afneembaar stuur. Je speelde de games gewoon via je televisie.

De twee meest populaire games waren Block Breaker en Racing 112. Bij dat eerste spel moet je met een balkje een bolletje opvangen en wegstoten om blokjes aan de bovenkant kapot te maken. De tweede was een racespel.

1980: Game & Watch

Nintendo Game & Watch
De eerste handheld van Nintendo. (Afbeelding: Wikipedia/Evan Amos)

Nintendo zat niet stil, want tijdens de productie van verschillende Color TV-game-versies werkte het ook aan Game & Watch. Je kunt dit zien als de voorloper van de GameBoy en de Nintendo DS. Deze consoles waren net zo groot als een rekenmachine en je kon ze overal mee naartoe nemen.

Ze waren klein en konden goedkoop geproduceerd worden. Het waren handheld-versies van bekende arcade-spellen. Daarnaast hadden ze ook een digitale klok.

Elk exemplaar had maar één spel, want er waren nog geen cartridges. Donkey Kong en Star Wars waren twee van de populairste titels.

Overigens verkoopt Nintendo de Game & Watch nog steeds, al is dit wel een vernieuwde versie. Je kunt kiezen voor een versie met verschillende Zelda-games of eentje met Super Mario-spellen.

1983: Nintendo Famicom/NES

Nintendo NES
Een prachtige console. (Afbeelding: Unsplash/Jason Leung)

Hoewel je nog kunt twisten of de twee voorgaande spelcomputers echte consoles waren, is dat bij de Famicom wel een zekerheidje. Deze werd eerst in Japan gelanceerd en kwam later naar de rest van de wereld als Nintendo Entertainment System (NES). De 8-bit console.

Deze spelcomputer had verschillende grijze cassettes die je via de lade naar binnen schoof. Ook bracht het bedrijf verschillende accessoires op de markt, zoals een pistool voor schietspellen en de R.O.B. Dat is een robot die werkte als tweede speler door te reageren op kleuren op het scherm.

Op de NES zijn voor het eerst een aantal iconische Nintendo-titels verschenen, zoals The Legend of Zelda en Metroid. Bovendien was het de eerste console van Nintendo die werd opengesteld voor third-party ontwikkelaars van games.

1989: Game Boy

Tetris-Game-Boy
Tetris op de Game Boy. (Afbeelding: Unsplash)

Als je in de jaren ’90 bent opgegroeid, had je vast wel een Game Boy. Deze handheld is meer dan 118 miljoen keer over de toonbank gegaan.

Het fijne aan de Game Boy was dat je ‘m overal mee naartoe kon nemen. De games waren kleine cartridges die je er aan de bovenkant instak. In 1998 kwam er ook nog een color-editie, waardoor er nu ook spellen in kleur konden worden gespeeld.

De bekendste games van de Game Boy zijn The Legend of Zelda: Link’s Awakening, Tetris en Donkey Kong. Ook zagen we hierop het eerst een Pokémon-game.

1990: Super Famicom/Super Nintendo Entertainment System (SNES)

Nintendo SNES
De SNES. (Afbeelding: Unspash/yngams)

De SNES, oftewel de Super Nintendo, was de opvolger van de NES. Het was de eerste 16-bit console. In totaal wist het bedrijf ruim 49 miljoen exemplaren van de spelcomputer te verkopen. Een indrukwekkende prestatie, aangezien de concurrentie flink was toegenomen door bijvoorbeeld de SEGA Genesis.

De SNES is ook het thuis van een aantal legendarische games: Super Metroid, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Super Mario World en Donkey Kong Country.

In 2017 bracht Nintendo een speciale emulator uit waardoor je ook op nieuwe televisies een aantal legendarische games kunt spelen.

1996: Nintendo 64

Nintendo 64
Nintendo 64 (Afbeelding: Pat Moin / Unsplash)

In 1996 kwam de Nintendo 64 uit in Japan en de Verenigde Staten, en in 1997 mochten ook Europa en Australië kennismaken met de console. Van 2D-games ging de stap naar 3D. De 64 in de naam van de computer komt van het aantal bits. Een flinke update, vergeleken met de NES. Bovendien was dit ook het aantal MB dat op een cassette kon.

Wellicht verwacht je het niet, maar deze console verkocht minder dan de SNES. Nintendo wist in totaal 32,93 miljoen van deze spelcomputers te verkopen. Wat ook opviel aan de console was de bijzondere controller. Bovendien was de spelcomputer de eerste die vier controllerpoorten had.

De Nintendo 64 is het thuis van veel legendarische games. De bekendsten zijn misschien wel GoldenEye 007, Mario Kart 64 en Super Mario 64. Maar ook Super Smash Bros., Banjo-Kazooie en The Legend of Zelda: Ocarina of Time zagen het levenslicht op deze console. Een gouden tijdperk voor gamers, dus.

2001: Game Boy Advance

Game Boy Advance
De Game Boy Advance (Afbeelding: Wikipedia/Evan Amos)

Dit was de eerste grote technische update van de Game Boy. Games zagen er beter uit. Gelukkig was het ook gewoon mogelijk om je oude Game Boy-spellen in het apparaat te steken. In totaal werd deze 81,51 miljoen keer verkocht.

De nieuwe Game Boy Advance-spellen hadden een kleinere cartridge en waren net wat beter. Bovendien had deze console ook een ingebouwd schermlicht, zodat je ook bijvoorbeeld in de zon beter kon gamen. Ook kon je het apparaat gebruiken als e-Reader.

Op de Game Boy Advance kwamen genoeg spellen uit: Castlevania: Aria of Sorrow, The Legend of Zelda: A Link to the Past en Advance Wars.

2001: GameCube

Nintendo Game Cube
De Game Cube. (Afbeelding: Nintendo)

De GameCube kwam in dezelfde tijd uit als de PlayStation 2, Xbox en SEGA Dreamcast en had dus behoorlijk veel concurrentie. Dat zag Nintendo ook terug in de verkoopcijfers. Slechts 21,74 miljoen exemplaren werden verkocht, wat een tegenvaller was voor Nintendo.

Voor het eerst gebruikte Nintendo voor deze console gebruik van optische discs in plaats van de bekende cartridges. In tegenstelling tot concurrenten als de PlayStation 2 en Xbox, was deze console volledig gericht op gamen. Het was dus ook niet mogelijk om films op dvd af te spelen. De spelcomputer werd dan ook met gemengde reacties ontvangen.

Bekende games op deze console waren Super Mario Sunshine, The Legend of Zelda: Wind Waker, Metroid Prime, Animal Crossing en Star Fox Adventures.

2004: Nintendo DS

Nintendo DS
Open- en dichtklappen. (Afbeelding: Pexels/Stas Knop)

De Nintendo DS was de opvolger van de Game Boy Advance. DS staat voor Double Screen, en deze console heeft dan ook twee schermen. De onderste daarvan was ook nog eens een touchscreen. In totaal verkocht Nintendo er 154,98 miljoen exemplaren van.

Het bijzondere was dat je de console kon inklappen. Zo kon je ‘m makkelijk meenemen. In tegenstelling tot de Game Boy werd er niet gebruikgemaakt van cartridges, maar van SD-kaarten waar de spellen opstonden.

De populairste game voor de Nintendo DS was New Super Mario Bros. Ook Nintendogs, Brain Age en Mario Kart DS wisten goed te scoren.

2006: Wii

Nintendo Wii
Één van de echte klassiekers (Afbeelding: Nintendo)

Na de ietwat tegenvallende GameCube kwam Nintendo met de Wii. Het bedrijf wist dat het anders moest omdat het qua specificaties niet kon opboksen tegen PlayStation en Xbox. Het koos dan ook voor een andere doelgroep en richtte zich meer op casual-spelers.

De controllers van de Wii waren dan ook een soort afstandsbedieningen die je vastmaakte aan je pols. Bovendien konden deze bewegingen detecteren, wat voor een heel nieuwe game-ervaring zorgde. Het was een waar succes, en Nintendo wist daarom ruim 101 miljoen exemplaren van de console te verkopen. Sony en Microsoft probeerden dit na te doen met PlayStation Move en Kinect, maar dit werd nooit zo’n succes als de Wii.

Bij de Wii was het ook mogelijk om een Mii te maken: een eigen ontworpen avatar die je kon gebruiken bij verschillende games. De bekendste spellen van de console zijn Wii Sports, Super Mario Galaxy en Mario Kart Wii.

2011: Nintendo 3DS

Nintendo Switch 3DS
De 3DS-familie. (Afbeelding: Nintendo)

Hoewel de naam en het uiterlijk doet denken dat dit een versie was van de DS, was de 3DS een compleet nieuwe spelcomputer van Nintendo. Deze handheld console had een 3D-scherm voor 3D-games, maar dit werkte niet echt lekker. Veel mensen kozen er dan voor om games gewoon in 2D te spelen. Desondanks verkocht Nintendo 42,74 miljoen exemplaren.

Bekende titels op de 3DS waren Fire Emblem: Awakening, Super Mario 3D Land, Animal Crossing New Leaf en The Legend of Zelda: A Link Between Worlds.

2012: Wii U

Wii U tech flops 2019 Nintendo
Spelcomputer Wii U (Afbeelding: Nintendo)

Zo’n succes als de Wii was, zo’n teleurstelling was de Wii U. Er waren dan ook torenhoge verwachtingen die na dat eerdere succes niet waargemaakt konden worden. Nintendo wist pijnlijk genoeg maar 13,57 miljoen exemplaren te verkopen.

Naast dat de hardware niet je-van-het was, kreeg de console ook een tablet mee die als controller moest dienen. Bovendien werden ook third-party ontwikkelaars niet goed genoeg ondersteund en was de marketing niet al te best.

Toch kwamen er nog zeker een aantal leuke games op de console uit. Voor het eerst zagen we Splatoon, Mario Kart 8 en Super Mario 3D World.

2017: Nintendo Switch

Nintendo Switch 2 heeft deze 5 functies echt nodig
De Nintendo Switch. (Afbeelding: Unsplash)

We zijn alweer toegekomen aan de laatste console in deze lijst: de Nintendo Switch. De spelcomputer viert dit jaar zijn zesde verjaardag, maar is nog steeds hartstikke populair. Dat komt mede doordat dit een hybride console is. Je kunt ‘m aansluiten op de tv, maar ook gewoon in de hand spelen. In totaal zijn er 103 miljoen van verkocht, en dit aantal blijft nog steeds doorlopen.

Dat is mede mogelijk door de speciale Joy-Cons. Deze hebben wat weg van de controller van de Nintendo Wii. Je kunt ze loshalen en aan je polsen doen. Hierdoor kun je net zoals bij de Wii spellen spelen door middel van arm- en handbewegingen.

De bekendste spellen voor de Nintendo Switch zijn natuurlijk The Legend of Zelda: Breath of the Wild en zijn opvolger Tears of the Kingdom. Ook Super Mario Odyssey en Mario Kart 8 Deluxe weten flink te scoren.

5 functies die de opvolger van de Nintendo Switch moet hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen