Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 16 aug 2019

Nintendo verwijdert soundtrack-video’s op Youtube-kanalen

Vroeger had je voor een goede game eigenlijk drie belangrijk ingrediënten nodig. Het moest goed spelen, het hielp als het er tof uitzag en tot slot was een soundtrack erg belangrijk. Met name van de games uit het tijdperk van de Super Nintendo en Megadrive zijn er legendarische soundtracks verschenen. En soms wil je goede herinneringen aan een game ophalen door naar een soundtrack te luisteren. Op een kanaal als Spotify is er niks officieels te vinden en dus ben je aangewezen op Youtube. En daar lijkt Nintendo nu er voor te willen zorgen dat ook daar niks te beluisteren valt.

Nintendo in de aanval tegen Youtube-kanalen

Het is al een lange tijd zo dat Nintendo niet veel wil weten van Youtube-kanalen die geld verdienen door gameplayvideo’s en streams van hun games. Daarom is het voor Youtubers niet rendabel om iets met die games te doen. Maar je hebt ook kanalen die puur video’s maken met de muziek van de oude games zonder daar iets mee te willen verdienen. Zo heb je het Youtube-kanaal van GilvaSunner.

Sinds 2010 houdt hij zich bezig met het capturen van muziek en bepaalde soundeffects van verschillende Nintendo-games. Over de jaren zijn er bijna een miljard aan views op zijn video’s gekomen en is de bibliotheek enorm groot. Maar daar lijkt een einde aan te gaan komen, nu hij honderden claims van Nintendo heeft gekregen op zijn video’s.

Geen alternatief

En ja, Nintendo mag dit doen. Zij zijn de eigenaar van de content. Het probleem is alleen dat er geen alternatief is. Wanneer zij zelf er voor zouden kiezen om content op Spotify uit te brengen om het daar op te luisteren, dan snap ik het. Maar nu verwijder je content waar fans van genieten. En dat is gewoon erg jammer. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Nintendo verwijdert soundtrack-video’s op Youtube-kanalen
Sluiten