Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Gaming 20 sep 2018

7 dingen die je moet weten over Nintendo Switch Online

Nintendo was de afgelopen generaties aan consoles nou niet bepaalde beste als het om online multiplayer en functionaliteit ging. Sterker nog, de Japanse fabrikant liep meestal hopeloos achter. Kan het onlangs onthulde Nintendo Switch Online daar na anderhalf jaar Switch verandering in brengen? Deze zeven dingen moet je weten.

Er zijn relatief echte online-games beschikbaar voor de Switch. Toch lenen titels als Rocket League, Mario Kart 8 Deluxe en Splatoon 2 zich uitstekend voor een online potje. Nu Nintendo Switch Online er is, zul je daar een bedrag voor moeten betalen.

Online gamen is niet meer gratis

Wanneer je voor een abonnement betaalt, kun je weer online games spelen. Ook krijg je dan toegang tot de bijbehorende app voor Android en iOS. Daarmee kun je onder andere voice chat gebruiken. Online leaderboards en toegang tot de eShop blijven volledig gratis.

Overigens bestaat er al een uitzondering op de regel: free-to-play games als Fortnite blijven volledig gratis, ook online. Je hebt dus geen Nintendo Switch Online abonnement te nemen om online in Fortnite met je maten te knallen.

Nintendo Switch Online

Gratis NES-games

Je krijgt er meer voor terug dan je wellicht zou denken. Een opvallende perk van Nintendo Switch Online zijn de complementaire NES games. Het gaat niet om luie ports, nee, ze hebben in sommige gevallen zelfs upgrades in de vorm van online multiplayer en voice chat gekregen.

Bij lancering heb je de beschikking over twintig NES-klassiekers: Balloon Fight, Baseball, Donkey Kong, Double Dragon, Dr. Mario, Excitebike, Ghosts’n Goblins, Gradius, Ice Climber, Ice Hockey, The Legend of Zelda, Mario Bros, Pro Wrestling, River City Ransom, Soccer, Super Mario Bros, Super Mario Bros. 3, Tecmo Bowl, Tennis en Yoshi.

Nintendo Switch Online app

Uiteindelijk zal de collectie uitgebreid gaan worden, dus hier blijft het niet bij.

Exclusieve NES-controllers

Ben je al helemaal verslaafd geraakt aan die nog altijd steengoede klassiekers? Dan is het tijd voor de real deal. Nintendo gaat namelijk een pakket met twee replica NES-controllers lanceren voor de Switch.

Nintendo Switch Online app

Ze hebben wel een modern tintje, in de vorm van draadloze verbinding en de mogelijkheid om ze aan jouw Switch op te laden. In tegenstelling tot de Joy-Cons kun je ze waarschijnlijk niet ondertussen gebruiken. De controllers gaan rond de 59,99 euro kosten, en zijn exclusief verkrijgbaar voor abonnees.

 

Geen Virtual Console, sorry

De Virtual Console was een van de tofste onderdelen van de 3DS, Wii en WiiU. Voor een prikkie honderden klassiekers spelen en ondertussen de portemonnee van Nintendo vullen? Dat lijkt een win-win situatie.

Toch werd de Switch gelanceerd zonder Virtual Console. Men nam destijds aan dat de fabrikant de functionaliteit samen met Nintendo Switch Online uit zou gaan rollen. Het antwoord is helaas nee.

Nintendo bevestigde eerder dit jaar dat er geen plans zijn om Virtual Console terug te brengen op de Switch. Dat betekent echter niet dat jouw retro-hart permanent wordt gebroken. Wellicht wordt de bovenstaande NES-collectie later uitgebreid met meer (gratis) games van andere consoles, of komen retro-games zonder VC-branding naar de eShop. Voor nu is het echter een bittere teleurstelling.

Eindelijk cloud saves! (maarrrrr…)

Je steekt tientallen, honderden uren in games. Die vooruitgang is dus kostbaar, maar als een Switch voorheen kwijtraakte of kapotviel, was je alles kwijt. Nergens werden je saves online opgeslagen, een belachelijk ouderwetse situatie anno 2018. Je mocht uit angst voor piracy ook niet je saves op een SD-kaart zetten.

Met Nintendo Switch Online komt daar verandering. Saves worden automatisch online opgeslagen, al zijn er helaas nu al uitzonderingen op de regel. Bij Fifa 19 en Pokémon Let’s Go kan het bijvoorbeeld niet. Op het moment van schrijven is het nog niet duidelijk waarom. Ook lijkt het er sterk op dat je saves verdwijnen wanneer je even stopt met het afnemen van een abonnement…

Nog zo’n ding dat ontbreekt op de Switch: voice chat. Tijdens het online gamen blijft het opvallend stil. Aan de ene kant verfrissend, aan de andere kant is enig strategisch overleg wel zo handig. Die komt er nu alsnog in de vorm van een losstaande app, voor zowel Android als iOS.

Daarmee kun je rooms aanmaken voor games als Mario Tennis Aces, en zo alsnog chatten/praten. Voor bepaalde specifieke spellen is er zelfs unieke functionaliteit. Aanvankelijk werkte het allemaal nou niet bepaald soepel, maar ondertussen heeft Nintendo zijn apps sterk verbeterd.

 

 

Maar hoeveel gaat dat kosten?

Leuk en aardig, maar hoeveel ga je straks betalen voor Nintendo Switch Online. We hebben goed nieuws: verrassend weinig! Een stuk minder dan dat je voor Playstation Plus of Xbox Live Gold betaalt in ieder geval.

Nintendo Switch Online app

Per losse maand betaal je 3,99 euro. Een abonnement van drie maanden kost 7,99 euro, maar voor een jaar betaal je 19,99 euro. Oftewel, een jaarabonnement is de beste optie. Daarnaast komt er ook een lidmaatschap voor families, waarbij acht accounts voor 34,99 euro per jaar online kunnen gaan.

 

 

Reageer op artikel:
7 dingen die je moet weten over Nintendo Switch Online
Sluiten