Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Cars 15 jul 2020

Nissan onthult de Ariya: de eerste volledige elektrisch aangedreven crossover

Nissan heeft zijn eerste volledig elektrische crossover geïntroduceerd. Het Japanse merk kondigt door middel van een persbericht de nieuwe auto aan. Tijd om kennis te maken met de Nissan Ariya.

Elektrische auto worden steeds populairder dankzij merken als Tesla, Polestar en Audi. Iets dat Nissan zelf ook ziet. De autofabrikant toonde eerder al een concept van een elektrische auto en lijkt daar goed aan vastgehouden te hebben. De Ariya is een feit.

Nissan Ariya: de eerste elektrische crossover van het merk

Tijdens een special digitaal evenement werd de nieuwe Nissan Ariya onthuld. Volgens Makoto Uchida, CEO van Nissan, is dit het antwoord op de ambities en praktische behoeften van de hedendaagse klant. Zo is in het persbericht te lezen.

“Deze auto combineert onze krachten op het gebied van elektrische voertuigen en corssovers en is een showcase voor een nieuwe tijdperk op het gebied van design!”

De Nissan Ariya verschijnt in twee verschillende versies. Bij de ene versie worden twee wielen aangedreven en bij de andere versie (AWD) worden alle wielen aangedreven. Beide varianten zijn beschikbaar in Nederland. Beide versies beschikken, naast aandrijving, ook over andere specificaties.

Nissan Ariya
De auto (Afbeelding: Nissan)

De Nissan Ariya, die aangedreven wordt met twee wielen, biedt het volgende:

  • 360 kilometer of 500 kilometer actieradius
  • 63 of 87kWh-accu
  • Vermogen van 160kW en 178kW
  • Koppel van 300Nm
  • 0 naar 100 in 7,5 seconde
Nissan Ariya
Binnenkant (Afbeelding: Nissan)

De Nissan Ariya Performance, met AWD, beschikt over:

  • 400 kilometer actieradius
  • 87kWh-accu
  • Vermogen van 290kW
  • Koppel van 600Nm
  • 0 naar 100 in 5,1 seconde
Nissan Ariya
Achterkant (Afbeelding: Nissan)

In alle varianten is ook een unieke toevoeging te vinden. De volledig elektrische Nissan Ariya krijgt een vloeistofgekoelde accu. Dit in tegenstelling tot de luchtgekoelde accu die eerder in de Nissan Leaf te vinden was.

Kilometers en opladen

Door de overstap op een vloeistofgekoelde accu kan de Nissan Ariya snellere laadtijden behalen. Er wordt niet heel veel informatie gegeven, maar Makoto Fukada laat wel weten dat je met de auto 800 kilometer in acht uur kan afleggen. Dat is inclusief laadtijden.

Zoals gezegd weten we nog niet heel veel, maar gebruikers zouden wel 280 kilometer erbij kunnen laden in slechts dertig minuten. Er wordt gebruik gemaakt van het Combined Charging System. Dat maakt snelladen tot 130 kW mogelijk. Wie voor de 63kWh versie gaat krijgt een 7,4kW-lader voor thuis. Ga je voor de 87kWh variant, dan krijg je een snellere 22kW-driefasenlader.

Nissan Ariya
Opladen (Afbeelding: Nissan)

De auto wordt eind 2021 verwacht, maar er is verder nog niet heel veel bekend op dat gebied. Zo is ook de vraagprijs nog niet bekend, al wordt er in de Amerikaanse markt wel gesproken over een bedrag van $40.000.

Reageer op artikel:
Nissan onthult de Ariya: de eerste volledige elektrisch aangedreven crossover
Sluiten