Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 11 okt 2017

Met Nissan’s nieuwe plannen voor elektrische auto’s kun je gratis rondrijden

Hoewel het vast met de beste intenties gebeurt, lijken automakers bezig te zijn met een wedstrijd om met het beste plan te komen voor het bevorderen van elektrische rijden. Na de aankondiging van het Roadmap E project eind vorige maand van de Volkswagen groep, presenteerde Nissan onlangs de eigen plannen voor een nieuw elektrisch ecosysteem. En deze plannen zouden behoorlijk voordelig kunnen uitvallen voor bezitters van elektrische auto’s.

Europese debuut nieuwe Nissan Leaf

Het nieuwe elektrische ecosysteem werd gepresenteerd in Oslo tijdens het Nissan Futures evenement “The Car and Beyond”. Chairman van Nissan Europe, Paul Willcox, gaf aan dat Nissan in 2010 al de elektrische revolutie startte en inmiddels de meeste elektrische auto’s heeft verkocht. Nu zou het tijd zijn voor een nieuw initiatief om deze revolutie in verdere banen te leiden. Als eerste werd de nieuwe Nissan Leaf 2.ZERO EDITION vol trots gepresenteerd. Deze zou een actieradius van 378 km hebben en onder andere komen met ProPILOT en Nissan’s e-Pedal. Naast de nieuwe Leaf werd ook de nieuwe e-NV200 40 kWh batterij gepresenteerd, welke goed is voor een rijbereik van 280 km. Dit zou een verbetering zijn van 60 procent ten opzichte van het vorige model.

Nissan Leaf 2.ZERO EDITION

Investeringen in de infrastructuur

Als je wilt dat er meer elektrische auto’s op de wegen komen, moeten deze ook opgeladen kunnen worden. Om dit mogelijk te maken wil Nissan 100 miljoen euro investeren in het plaatsen van meer oplaadstations in samenwerking met overheden en andere partners. Gedurende de komende achttien maanden zou het aantal snelladers in euro van 4.600 naar 5.600 moeten gaan.

Nissan Leaf

Snellere thuislader en bi-directioneel xStorage batterijpakket

Het ecosysteem houdt niet alleen rekeningen met opladen onderweg, maar ook voor thuis komt de automaker met een paar nieuwe mogelijkheden. Zo is er voor eigenaren van elektrische Nissans een nieuwe 7 kW thuislader, welke een 40 kWh batterij binnen 5,5 uur weer helemaal op zou kunnen laden. Ook komt Nissan begin 2018 met een eigen versie van Tesla’s Powerwall voor huiseigenaren, maar dan met een twist. Het batterijpakket van Nissan gaat onder de naam xStorage en bouwt voor op Nissan’s bestaande xStorage unit. Het kan gebruikt worden om zonne-energie op te slaan, maar is ook een bi-directionele lader. Hierbij kan bij lage tarieven energie van het lichtnet gebruikt worden om je elektrische auto op te laden, maar tijdens piekuren kan de batterij ook weer ontladen worden om energie terug te verkopen aan het netwerk.

Nissan xStorage

Elektrische auto’s rijden in de toekomst gratis

Doordat opgeslagen energie weer terug verkocht kan worden aan het net neemt de netstabiliteit toe, terwijl je ook nog eens zou kunnen verdienen aan je energie. Volgens Nissan zou dit honderden euro’s per jaar kunnen opleveren aan extra inkomsten. In Denemarken is de automaker al bezig geweest met een pilot en in samenwerking met OVO Energy zullen mensen in Engeland het xStorage batterijpakket tegen een gereduceerd tarief kunnen kopen. De bedoeling is om dit systeem in de toekomst in meerdere Europese landen te introduceren.

Denen schijnen te behoren tot de meest gelukkige mensen op aarde en daar lijken ze inderdaad alle reden toe te hebben. Ze mochten als eerste gratis rondrijden met Nissan’s xStorage units en onlangs hebben ze ook nog het briljante Lego Experience Center gekregen. Dit bijzondere gebouw draait helemaal om lego en is zelfs opgebouwd uit levensgrote blokken lego.

NissanAGreenLiving

Reageer op artikel:
Met Nissan’s nieuwe plannen voor elektrische auto’s kun je gratis rondrijden
Sluiten