Tech 26 mrt 2018 Jelle van Es

Nissan gebruikt oude batterijen elektrische auto voor lantaarnpalen van de toekomst

Wij zijn er altijd een voorstander van als producten worden gerecycled in plaats van dat afvalhopen alleen maar groter worden. Wat dat betreft laat Nissan het goede voorbeeld zijn. De autofabrikant heeft The Reborn Light-project aangekondigd. Daarbij gebruiken zij de oude batterijen van elektrische auto om de lantaarnpalen van de toekomst te laten werken.

Nissan en zijn The Reborn Light-project

Hoewel deze batterijen vaak nog krachtig genoeg zijn, zijn ze niet langer meer geschikt om elektrische auto’s lange afstanden te laten rijden en worden dus vervangen. En die batterijen worden nu gebruikt voor een project in Japan. Daar wordt in de stad Namie een nieuwe generatie lantaarnpalen geplaatst.

Namie is één van de Japanse steden die tijdens de Tokhoku aardbeving en de bijkomende Tsunami werd getroffen. Hoewel er al behoorlijk wat opnieuw is opgebouwd, is de regio er niet helemaal bovenop.

Nissan

Het grote voordeel van de lantaarnpalen van The Reborn Light die Nissan uitvoert, is dat ze overal geplaatst kunnen worden. Ze hoeven niet op het elektra-netwerk worden aangesloten. Via een klein zonnepaneel en de batterijen van de oude Nissan-wagens voorziet een energie zuinige LED-lamp de straat van licht.

En dat is wel handig, aangezien het in Japan altijd vroeg donker is en het leven tot in de late uurtjes eigenlijk doorgaat. Klaar zijn met werk om tien uur ‘s avonds is eerder regel dan uitzondering.

En als het aan Nissan ligt is The Reborn Light-project nog maar het begin. In de nabije toekomst heeft het bedrijf plannen om op deze manier zogenaamde powerstations te maken. Deze zouden dan complete wijken van energie kunnen voorzien, waardoor er ook minder noodzaak is om kabels te leggen.

Kabels die in Japan over het algemeen nog door de lucht gaan in plaats van onder de grond. En dat maakt het voor infrastructuur-aanpassingen niet altijd even makkelijk. Over makkelijk gesproken, Nissan werkt ook nog aan slippers die zichzelf opruimen.

Reageer op artikel:
Nissan gebruikt oude batterijen elektrische auto voor lantaarnpalen van de toekomst
Sluiten