Ilona Braam
Ilona Braam Hybride 6 nov 2017

Elektrische Nissans ronken niet, maar maken toch een bijzonder geluid

Auto’s met een verbrandingsmotor hoor je vaak vanaf een eindje al aan komen rijden door het geronk van de motor. Elektrische auto’s zoeven aan de andere kant redelijk geruisloos voorbij. Hoewel dat lekker rustig is, kan het ook heel gevaarlijk zijn. Nissan lost dit probleem op door de elektrische auto’s met een spannend geluidje uit te rusten, genaamd Canto.

Geluidje verplicht bij hybrids en EV’s

Nissan komt met deze maatregel in reactie op een nieuwe ordening van de Amerikaanse overheid. Hierin wordt het verplicht voor alle hybrids en elektrische auto’s om iets van een geluid te produceren. Dit voorkomt ongelukken met bijvoorbeeld overstekende voetgangers, die de auto’s niet horen. Voornamelijk blinde mensen zullen er waarschijnlijk veel baat bij hebben.

Elektrische Nissan met Canto geluidje

Canto is stimulerend en verrijkend

In plaats van nep motorgeronk te gebruiken, heeft Nissan dus voor een muziekje gekozen. In een persbericht laat de automaker weten Canto te hebben ontwikkeld voor de veiligheid in het verkeer. Maar afgezien daarvan is het geluid ook ontwikkeld om stimulerend te zijn en om de auditieve ervaring van een typische stadsstraat te verrijken.

Nissan Leaf

Variatie in klank en toonhoogte

Canto betekent in het Latijn “ik zing” en is ontworpen om goed hoorbaar te zijn, terwijl het toch niet storend wordt. Het muziekje geeft je een beetje het gevoel alsof je in een spannende filmscène zit en klinkt soms alsof de makers aan dat pitch-wiel op het keyboard hebben gezeten. Het geluid varieert verder in klank en toonhoogte, wanneer de auto accelereert, remt of naar achteren rijdt. Canto wordt ingeschakeld bij snelheden van 20 tot 30 km per uur. Op de snelweg zullen bestuurders dus nog steeds geruisloos kunnen racen.

Muzikale jungle op straat?

Het is een creatieve oplossing voor het probleem. De vraag is wat voor geluiden andere automakers zullen gebruiken voor hun elektrische auto’s. Wellicht is het een idee om dit op elkaar af te stemmen, zodat het op gegeven moment geen geluiden jungle wordt op straat met allerlei verschillende muziekjes en toontjes.

Elektrisch rijden lijkt met Nissan een vrolijke boel te worden. Niet alleen rijdt je rond met een leuk muziekje, met de plannen van het bedrijf gebeurt dat rijden ook nog eens gratis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Engadget

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elektrische Nissans ronken niet, maar maken toch een bijzonder geluid
Sluiten