Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 6 nov 2017

Nissan IMx: volledig elektrische en autonome crossover

Tijdens de Tokyo Motor show kwam een reeks aan conceptauto’s voorbij, de één nog futuristischer dan de ander. Natuurlijk was ook Nissan van de partij met een eigen concept. De automaker pronkte met de Nissan IMx: een volledig elektrische en autonome crossover.

Losjes gebaseerd op de Leaf

De IMx is gebaseerd op het platform van de Nissan Leaf en neemt hier ook design cues van over. Dat betekent dat de auto komt met een vlakke vloer, waaronder alle technologie wordt verstopt. Dit verlaagt het zwaartepunt van de auto, wat de stabiliteit en handling ten goede komt. Wat het uiterlijk betreft zien we onder andere de V-vormige grille terug van de Leaf.

Nissan IMx autonome crossover

Japanse invloeden gecombineerd met futuristische elementen

Nissan lijkt voor het design verder veel inspiratie opgedaan te hebben in de Japanse cultuur.Vloeiende lijnen worden gecombineerd met origami-achtige vlakken. Een parelwitte carrosserie wordt geaccentueerd met subtiele rood-oranjeachtige tinten. Dit zou geïnspireerd zijn op de schoonheid en extravagantie die je vaak aan de binnenkant van een kimono vindt.

Ook aan de binnenkant wordt de Japanse inspiratie doorgetrokken. Hier vinden we een licht houten afwerking samen met  patronen in de hoofdsteunen, die doen denken aan japanse houten puzzels. De rood-oranjeachtige tint van de buitenkant geeft hier weer een subtiel accent. Ook aan de binnenkant worden de Japanse invloeden samengesmolten met high tech, zoals het display dat rond de cockpit loopt.

Nissan IMx autonome crossover

Nissan IMx met toekomstige autonome ProPilot technologie

De sexy crossover is voorzien van een toekomstige versie van Nissans ProPilot technologie. De huidige versie is semi-autonoom en helpt je bijvoorbeeld om op de juiste baan te blijven. De ProPilot versie van de Nissan IMx is echter volledig zelfrijdend. De auto lijkt dit zelfs liever te willen dan dat jij rijdt en trekt het stuur terug in het dashboard wanneer de autonome technologie overneemt. Omdat je dan niet meer hoeft op te letten worden, gaan stoelen iets naar achteren leunen, zodat je kunt gaan loungen. Overigens krijg je al meteen een lounge gevoel als je de auto binnenstapt, door de immense openingen aan de zijkant. De scharnieren van de achterste deuren zijn namelijk aan de achterkant van de deuren vastgezet.

Nissan IMx autonome crossover

Vier elektrische motoren voor 600 km rijplezier

Wat de elektrische motoren betreft vinden we er vier in de crossover. Twee zijn aan de voorkant geplaatst en twee aan de achterkant voor samen zo’n 320 kW aan power en maar liefst 700Nm koppel. En snel zal je niet stranden met deze auto, als Nissan’s claim over de 600 kilometer actieradius inderdaad klopt.

Nissan IMx autonome crossover

Door de komst van elektrische en autonome auto’s zouden er in de toekomst veel minder ongelukken moeten plaatsvinden. Ook de huidige rijhulpsystemen helpen hier al aan mee. Verzekeringsmaatschappijen lijken echter geen zin te hebben om de verzekeringspremies aan de passen aan de veiligere auto’s. Uiteraard heeft Elon Musk hier iets op verzonnen.

Slashgear

Reageer op artikel:
Nissan IMx: volledig elektrische en autonome crossover
Sluiten