Ilona Braam
Ilona Braam Tech 7 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Zo voorkom je dat websites stiekem Bitcoins met jouw pc mijnen

Cryptogeld of cryptocurrency, zoals Bitcoin en Ethereum, is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden en heeft helaas geleid tot een nieuw soort malware waar we voor moeten uitkijken. Omdat Bitcoins zo lucratief zijn, verwerken steeds meer webmasters zogenaamde “mining scripts” in hun websites. Deze gebruiken stiekem jouw computer om Bitcoins voor ze te mijnen. Gelukkig zijn er altijd ook ontwikkelaars die slechte dingen weer tegengaan en deze hebben de Google Chrome extensie “No Coin” gemaakt om je computer veilig te stellen.

Mijnen tapt je CPU power af en maakt je computer langzamer

Hoewel een mining script niet echt een virus op je computer zet, wordt je CPU power wel als het ware afgetapt waardoor je computer langzamer kan worden en je meer elektriciteit verbruikt. Dat is al behoorlijk vervelend wanneer je voor jezelf aan het mijnen bent, maar nu krijg je er ook nog eens niks voor terug. En daarbij gebeurt het ook nog achter je rug om. Onlangs kwam de populaire torrentsite The Pirate Bay in opspraak, omdat ook zij bezig waren met het testen van een mining script. Verrassend genoeg vonden veel gebruikers het geen probleem en wilden ze best meehelpen om wat geld voor de site binnen te halen.

No Coin Chrome extensie

No Coin extensie detecteert mining scripts

The Pirate Bay biedt gebruikers dan ook wel weer iets in ruil voor de gebruikte GPU power, maar niet elke site mag zomaar gebruik maken van je computer. Met de Chrome-extensie No Coin kun je er gelukkig voor zorgen dat niemand je computer meer misbruikt. Het is een open source programma, waarvan MIT de licentie heeft. Wanneer je een website bezoekt, zal No Coin meteen controleren of er dubieuze activiteiten plaatsvinden. Als dat het geval is krijg je een waarschuwing, zodat je weet dat de site met je computer aan de haal probeert te gaan.

No Coin

Mijnen toestaan als “betaling”

Soms kan het natuurlijk ook zijn dat je het mijnen van een site niet erg vindt, en de site juist wil steunen. In dat geval kun je, wanneer je de waarschuwing krijgt, ervoor kiezen om de site voor een bepaalde tijd op de “white list” te zetten. Het zou kunnen dat steeds meer websites het mijnen zullen gaan gebruiken in plaats van vervelende reclames. Waarschijnlijk zullen gebruikers ook liever een paar minuten CPU power geven, zodat ze niet worden lastiggevallen met pop-ups en video’s die opeens uit het niets verschijnen.

Nu The Pirate Bay gebruikers wil laten mijnen is het misschien tijd om over te stappen. Daarbij wordt de site binnenkort sowieso door verschillende Nederlandse providers geblokkeerd. Dit zijn de vijf beste alternatieven om torrents te vinden. Uiteraard moet je daar geen illegale dingen gaan downloaden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google Chrome webstore

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zo voorkom je dat websites stiekem Bitcoins met jouw pc mijnen
Sluiten