Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 15 aug 2017

NoiseAware is een rookalarm, maar dan voor geluidsoverlast

In sommige steden en buurten is het erger dan in andere, maar geluidsoverlast kan overal voorkomen. Niks is vervelender dan als je wilt slapen en de mensen naast je feesten alsof het de laatste dag op aarde is. Vooral als je ook nog niet eens bent uitgenodigd. NoiseAware is speciaal ontwikkeld om het geluidsgeweld in de gaten te houden en een melding te maken wanneer het echt uit de hand loopt.

NoiseAware stuurt melding geluidsoverlast naar de huisbaas

Het systeem werd in het leven geroepen door Dave Krauss en programmeur Andrew Schulz, nadat Krauss een nare ervaring met geluidsoverlast had gehad als verhuurder van een appartement. Noise Aware is grotendeels bedoeld als tool voor mensen die kamers, studio’s en appartementen verhuren. Wanneer NoiseAware geluidsoverlast detecteert, stuurt het systeem een notificatie naar de huisbaas. In de toekomst zouden er eventueel meerdere toepassingen bedacht kunnen worden, zoals het sturen van een melding naar de politie.

NoiseAware

Sensoren registreren alleen volume van geluid, niet de inhoud

Om het geluid te detecteren wordt de NoiseAware hardware in een stopcontact gestopt in het huis dat je wilt monitoren en is aangesloten aan een Wifi-netwerk. De hardware is uitgerust met decibel sensoren, welke het geluid in het huis registreren. Om geen inbreuk op de privacy te maken, registreren de sensoren alleen hoe hard het geluid is en niet wat er bijvoorbeeld daadwerkelijk wordt gezegd.

NoiseAware

Niet zomaar registreren en melden

Het systeem is overigens wel wat intelligenter dan gewoon een melding maken wanneer een bepaald decibelniveau wordt overschreden. Het kan vervelende geluiden, zoals van een feest, onderscheiden van bijvoorbeeld een stoel die omvalt. Als iemand even zijn favoriete liedje harder zet, geeft het systeem ook niet meteen een melding. NoiseAware houdt wel in de gaten of het niet te lang doorgaat en onderneemt dan wel actie. Om een verloop te zien van de geluiden in het huis, kun je inloggen bij een online dashboard.

NoiseAware

Populaire bestemmingen voor groepsreizen zorgen voor de meeste overlast

Op het moment worden er in de VS al zo’n 1500 van de sensoren gebruikt in grofweg 1000 gebouwen. Vooral in gebieden waar veel groepen naartoe reizen, zoals Nashville en Austin, wordt relatief veel geluidsoverlast geregistreerd. Het probleem an sich lijkt echter mee te vallen. In een onderzoek samen met Homeaway bleek dat maar in vijf procent van de gevallen het verhuren via Airbnb of soortgelijke systemen tot geluidsoverlast leidde.

NoiseAware tegen geluidsoverlast

Drie verschillende NoiseAware sets

Het NoiseAware systeem kan via de officiële site worden besteld en komt in verschillende sets. Deze variëren van een set voor het monitoren van een studio tot een behoorlijk landhuis.

Hoewel geluid soms erg vervelend kan zijn, is het tegenovergestelde ook waar. De BeoLab 50 speaker van Bang & Olufsen zorgt er namelijk voor dat je muziek juist hemels klinkt. Maar uiteraard moet je ook met de BeoLab 50 je muziek niet te hard afspelen, want zelfs hemelse muziek kan vervelend worden.

Reageer op artikel:
NoiseAware is een rookalarm, maar dan voor geluidsoverlast
Sluiten