Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 27 nov 2012

Nokia Lumia 920 officieel in Nederland gepresenteerd, verkoop begint in januari 2013 (eerste indruk)

Eindelijk is het dan zo ver. ‘De meest innovatieve smartphone’, de Nokia Lumia 920, heeft ons land bereikt en is vandaag samen met zijn broertje, de Lumia 820, tijdens een exclusieve persbijeenkomst gepresenteerd. Wij waren erbij en mochten dus als 1 van de eersten checken hoe de Lumia’s aanvoelen, maar belangrijker: kijken hoe goed technologieën als PureView, Nokia City Lens, Nokia Drive en het draadloos opladen werken. Dit zijn toch onderdelen waar deze phones zich mee onderscheiden ten opzichte van de rest. En dat het natuurlijk gaat om een Windows Phone 8.

Even kort de specs: De Lumia 920 beschikt over een 4,5-inch beeldscherm met een resolutie van 1280 x 768 pixels. Het toestel draait op een 1,5 GHz dualcore S4-processor van Qualcomm, heeft 1 GB aan intern geheugen en beschikt over een opslagcapaciteit van 32GB. De camera is voorzien van de PureView technologie en een 8,7MP-sensor. Bij het testen kwam vooral naar voren dat de camera bij situaties waar weinig licht is toch goede foto’s kan maken. Dit komt mede door de groothoeklens, het diafragma van 2.0 en de stabilisator. De stabilisator zorgt er ook voor dat de focus van de video’s steady blijft. Zowel het fotograferen als het filmen hebben we vergeleken met een iPhone 5 en in beide gevallen kwam de Lumia 920 beter uit de test.

De afmetingen van de Lumia 920 zijn 130mm x 70,8mm x 10,7mm en weegt zo’n 185 gram. Het klopt dat dit wat groot en zwaar lijkt (de iPhone 5 is 123,8mm x 58,6mm x 7,6mm en weegt 112 gram), maar het is nog te overzien. De 200 mAh-batterij! is helemaal geïntegreerd in het toestel en kan draadloos worden opgeladen. Als eerste smartphone op de markt. Dit gaat overigens behoorlijk soepel met de draadloze oplader. Ook zijn er accessoires voor de nieuwe Lumia’s ontwikkeld, zoals een speaker waarmee je draadloos via NFC muziek af kunt spelen, maar ook draadloos kunt opladen door de phone op de speaker te leggen. De techniek die nu vooral in elektrische tandenborstels te vinden is, wordt dus steeds verder uitgebreid. Er gaan al geruchten dat er koffietenten en McDonald’s in Engeland worden voorzien van deze techniek.

De eerste indruk is dus goed, ook over Windows Phone 8, en zijn benieuwd wat dit toestel nog meer in petto heeft. De Lumia 920 en 820 liggen dus vanaf januari 2013 in de Nederlandse winkels voor respectievelijk 599 – en 499 euro. De Lumia 920 wordt tot februari standaard geleverd met een draadloze oplader, maar zal er daarna los bij gekocht moeten worden. De kosten hiervan zijn zo’n 69,95 euro.

Denken jullie dat Nokia goede zaken gaat doen met deze twee toestellen? Laat het ons weten in onderstaande commentbox.

Reageer op artikel:
Nokia Lumia 920 officieel in Nederland gepresenteerd, verkoop begint in januari 2013 (eerste indruk)
Sluiten