Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 11 jul 2013

Nokia presenteert de Lumia 1020 met de briljante 41-megapixel camera (update)

Na een tal van uitgelekte details is de Nokia Lumia 1020 nu eindelijk officieel gepresenteerd. De meest indrukwekkende upgrade ten opzichte van de vorige Lumia’s is de 41-megapixel camera die in de Windows Phone verwerkt zit. Jullie herinneren de PureView 808 vast nog wel. Dit model zag er alleen niet zo goed uit – “sorry Nokia” – en draaide op Symbian. Een besturingssysteem die het nooit heeft gered. Daarnaast is de camera in de Lumia 1020 beter weggewerkt.

De nieuwe Windows Phone 8 beschikt over een 4,5-inch AMOLED touchscreen met een resolutie van 1280 x 768 pixels en wordt-ie aangedreven door een 1,5 GHz dual-core Snapdragon S4. Verder beschikt de Lumia 1020 over een 1,2MP front-cam, 2GB aan intern geheugen, een 2000 mAh-batterij, 32GB aan opslagruimte en krijg je er 7GB aan gratis opslagruimte in de SkyDrive cloud bij. De afmeting is 130 x 71 x 10,4 millimeter en weegt de phone 158 gram. Beschikbare kleuren zullen matzwart, wit en geel zijn.

De 41-megapixel PureView sensor heeft een optische beeldstabilisator, 6 x zoom bij video (720p), een lichtsterke f/2.2 Carl Zeiss-lens en een Xenon-flitser. Verder is de camera voorzien van zes lenselementen en is de camera dankzij de ‘dual capture’-modus in staat om een 38MP-beeld en 5MP-beeld tegelijk te maken. Nokia geeft dan ook aan dat je de 38MP-beelden perfect kunt gebruiken om eindeloos te bewerken en de 5MP-beelden om eenvoudig foto’s te delen.

De Lumia 1020 filmt met 1080p waarmee je de beschikking hebt tot 4 x zoom. Stereogeluid wordt volgens Nokia in hoge kwaliteit opgenomen. Daarnaast heeft Nokia de Pro Camera-app gepresenteerd waarmee je de ISO, het witbalans, de sluitertijd en het diafragma kunt instellen. De flitser en de focus zijn ook via deze nieuwe interface apart in te stellen.

 
Helaas is draadloos opladen niet in de Lumia 1020 verwerkt. Hier moet je een aparte hoes voor aanschaffen. Nokia heeft ook een hoes ontwikkeld waarmee je meer grip hebt tijdens het fotograferen. Deze hoes voorziet de smartphone van extra batterij, zit er een sluiterknop op en kun je ‘m zelfs aan een statief vastmaken.

De verwachte verkoopprijs en de releasedatum in Nederland heeft Nokia nog niet bekend gemaakt. Naar verwachting zal dit in het vierde kwartaal van 2013 zijn. In de VS kost-ie in ieder geval driehonderd dollar bij een tweejarig abonnement. Wordt de Lumia 1020 met Windows Phone 8 een succes of zie je de phone liever met Android? Laat het ons hier op Facebook weten.

Bekijk hier de hands-on video van The Verge:

Update: Ten eerste heeft Nokia net bekend gemaakt dat de Camera Pro-app ook voor de Lumia 920, 925 en 928 beschikbaar wordt. Ten tweede zijn er al een aantal sample shots beschikbaar die met de camera zijn gemaakt. Een verzameling vind je hieronder om alvast een indruk te krijgen van de camera-kwaliteiten. Ziet er best wel nice uit.

Reageer op artikel:
Nokia presenteert de Lumia 1020 met de briljante 41-megapixel camera (update)
Sluiten